Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odborári hrozia ďalšími nátlakovými akciami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) dnes pohrozili ďalšími nátlakovými akciami, ak parlament schváli úsporný balíček vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Odborári budú demonštrovať v Bratislave v utorok, keď sa začína schôdza Národnej rady, na ktorej majú poslanci schváliť viaceré úsporné opatrenia. Protestné pochody sa uskutočnili nedávno aj v Košiciach a Žiline.

"Pokiaľ nebudeme vidieť určitú ústretovosť poslancov Národnej rady, že veľmi vážne sa budú zaoberať týmito otázkami, tak budeme musieť zrejme oprášiť scenár aktivít, ktoré konfederácia robila v roku 2003 za druhej Dzurindovej vlády," vyhlásil pred novinármi prezident KOZ Miroslav Gazdík.

Odborári pred siedmimi rokmi pre nespokojnosť s reformami pravicovej vlády vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu spustili viacero nátlakových akcií. Na niekoľko hodín zablokovali diaľnice a hraničné prechody. Zorganizovali aj viacero protestov vrátane celoslovenského hodinového štrajku, do ktorého sa zapojilo asi 500.000 ľudí. Vyhlásili tiež petičnú akciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Predáci KOZ požadovali napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, zmiernenie daňovej a dôchodkovej reformy.

Gazdík však tvrdil, že pred protestmi odborári uprednostňujú dialóg. "Najlepší štrajk je ten, ktorý sa neuskutoční, a že sa sociálni partneri dohodnú na niečom," dodal. Na demonštrácii v Košiciach sa 1. októbra zúčastnilo asi 1500 odborárov. Rovnaký počet protestujúcich bol aj v piatok v Žiline. Na bratislavskú akciu príde podľa Gazdíka "podstatne viac" ľudí. Odborári sa stretnú o 16:00 pred Úradom vlády, následne prejdú cez Palisády pred Národnú radu. O prijatie požiadali aj premiérku Radičovú a predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS).

Balíček opatrení súčasnej stredopravej vlády zahŕňa okrem dočasného zvýšenia dane z pridanej hodnoty i rast niektorých spotrebných daní. Štátu by to malo na budúci rok priniesť dodatočných 770 miliónov eur. Škrty vo výdavkoch by zasa mali dosiahnuť vyše 980 miliónov eur. Pomocou opatrení chce vláda tiež dosiahnuť zníženie deficitu verejných financií na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných odhadovaných 7,8 percenta HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu