Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Odborári zvolali do Košíc prvý protivládny protest

Predseda OZ KOVO Emil Machyna
Predseda OZ KOVO Emil Machyna (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Odborári dnes v Košiciach uskutočnia prvú z plánovaných protestných akcií proti úspornému balíčku vlády. Demonštranti sa stretnú o 16. hodine a spoločne prejdú do centra mesta. Na pochode čakajú organizátori asi 1500 ľudí z východného Slovenska. Masívne protesty odborárov zasiahli nedávno viaceré krajiny Európskej únie.

"Je to protest voči opatreniam vlády, ktoré majú dopady na ľudí. Strany tvrdili, že nebudú dvíhať dane a že budú sporiť na vlastnej spotrebe, dnes je to všetko inak," povedal šéf odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Balíček úsporných opatrení, ktoré majú zlepšiť stav verejných financií, najviac zasiahne ľudí s nízkym príjmom, čo odborári považujú za nespravodlivé, poznamenal.

Odborári majú dlhodobo blízko k najsilnejšej opozičnej strane Smer-SD, Konfederácia odborových zväzov stranu expremiéra Roberta Fica podporovala aj v parlamentných voľbách.

Ďalší zo série protestov odborárov sa uskutoční budúci týždeň v piatok v Žiline. Spoločný protest odborárov, ktorý zorganizuje centrála Konfederácie odborových zväzov, by sa mal konať 12. októbra v Bratislave.

V balíčku opatrení súčasnej stredopravej vlády premiérky Ivety Radičovej je napríklad dočasné zvýšenie dane z pridanej hodnoty či zvýšenie niektorých spotrebných daní. To by malo štátu na budúci rok priniesť dodatočných 770 miliónov eur. Škrty vo výdavkoch by zasa mali dosiahnuť vyše 980 miliónov eur. Pomocou opatrení chce vláda tiež dosiahnuť zníženie deficitu verejných financií na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných odhadovaných 7,8 percenta HDP.

Úsporné opatrenia pripravujú viaceré krajiny v Európe. Nesúhlas s nimi preto vyjadrovali tento týždeň odborári aj v zahraničí. Masívne protesty, na ktorých sa údajne zúčastnilo asi 100.000 ľudí, sa konali v Bruseli. V Českej republike už skôr proti vládnym úsporným opatreniam vyšlo do ulíc Prahy asi 40.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu