Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová o Ficovi: Musím mu byť nesympatická, alebo hľadá, čo sa dá

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Musím mu byť asi buď veľmi nesympatická, alebo hľadá všetko, čo sa len dá, aby sme sa na túto tému nerozprávali, reagovala dnes premiérka Iveta Radičová na kroky predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý zrušil účasť na dohodnutom stretnutí s predsedníčkou vlády na tému zrušenia poslaneckej imunity.

„Nevidím žiaden dôvod, aby som neinformovala verejnosť, že sa máme stretnúť. A ani nebola žiadna dohoda, že o stretnutí nebudeme informovať - pretože sa koná. Druhá vec je o výsledkoch stretnutia. Tu sme sa jasne rozhodli, že o výsledkoch informovať nebudeme. Ale keďže nebude stretnutie, tak nebudú ani výsledky,“ vysvetlila Radičová.

Nejde o prvý prípad, keď Fico neprišiel na dohodnutú schôdzku. Po voľbách na poslednú chvíľu líder Smeru-SD zrušil svoju účasť na stretnutí k európskemu stabilizačnému rámcu, tzv. eurovalu, ktoré organizoval prezident Ivan Gašparovič a pozval na neho Radičovú a Fica. Radičová ako budúca premiérka vtedy na rozhovor k hlave štátu prišla.

Zúženie imunity je jedným z cieľov súčasnej vlády. Priestupkovú imunitu môže upraviť koalícia sama. Ak chce však obmedziť imunitu len na výroky v parlamente, potrebuje ústavnú väčšinu, a tú bez opozície nemá. „V každom prípade predložíme v parlamente zrušenie priestupkovej imunity, lebo na to nám stačí nadpolovičná väčšina, my sa budeme baviť na tému trestnoprávnej, naša predstava je jasná,“ konštatovala premiérka pred týždňom.

Radičová minulý týždeň tiež uviedla, že má presnú predstavu, ako by mala vyzerať imunita a pokúsi sa nájsť spoločnú reč s Ficom. Premiérka súhlasila s požiadavkou Ficovej strany, aby vznikol spoločný koalično-opozičný návrh. „Samozrejme, že som za, veď musí byť na to ústavná väčšina, ale nie za každú cenu," tvrdí Radičová. Principiálny postoj, ako má byť zúžená imunita, musí byť podľa Radičovej zachovaný.

Smer-SD už avizoval, že príde na rokovanie s vlastnými návrhmi. Napríklad ak poslanec Národnej rady SR spácha priestupok, mala by to polícia nahlásiť príslušnému parlamentnému výboru, ktorý poslancovi udelí pokutu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu