Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Som nevinný, vyhlásil vodič autobusu smrti z Polomky!

Vodič autobusu na súde Zobraziť galériu (6)
Vodič autobusu na súde

BREZNO - „Za smrť cestujúcich sa necítim byť zodpovedný. Pomáhal som zachraňovať ľudí ešte pred príchodom záchranárov,“ takto sa dnes pred súdom v Brezne obhajoval vodič autobusu smrti z Polomky. Vo februári v roku 2009 tam na priecestí po zrážke s vlakom zahynulo 12 ľudí.

Ostro sledovaný proces s vodičom Jánom Minarovičom sa začal až takmer 20 mesiacov po tragédii, ktorá patrí k najhorším v histórii Slovenska. Vyšetrovanie spomalil fakt, že medzi zranenými bolo aj dievča zo Srbska a polícií chýbalo vyjadrenie jej zdravotnej poisťovne.

„Uzavrieť dohodu o vine a treste nebolo možné, lebo obžalovaný sa cíti nevinný,“ povedal na úvod pojednávania krajský prokurátor v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Minarovič prišiel na súdne pojednávanie v sprievode svojho syna a obhajcu. Pred samosudcom vyhlásil, že je nevinný. Zrážke s vlakom údajne nedokázal zabrániť.

„Keď som prichádzal na priecestie, najskôr som sa pozrel doľava, potom doprava, oproti nešlo žiadne auto,“ začal svoju výpoveď vodič. Tvrdil, že videl do vzdialenosti asi 150 metrov a žiadny vlak tam nebol. „Pridal som plyn, zahučal mi motor, pridal som druhý raz a vtedy som zistil, že mám vyradenú rýchlosť. Až potom som zaradil druhý rýchlostný stupeň,“ doplnil vodič.

Následne do autobusu narazil vlak. Zahynulo 12 ľudí a ďalších 19 sa ťažko zranilo. Vodič neutrpel žiadne vážne zranenia. „Po zrážke som vyšiel z autobusu a ešte pred príchodom záchranárov som pomáhal zachraňovať ľudí,“ obhajoval sa vodič.

Podľa polície bol však za nehodu zodpovedný práve vodič. Nedal totiž prednosť prichádzajúcemu vlaku. Vyšetrovanie vylúčilo technickú poruchu a vlak pred priecestím niekoľkokrát trúbil. V prípade dokázania viny hrozí Jánovi Minarovičovi za všeobecné ohrozenie až desaťročné väzenie.

V minulosti uzavrel dohodu o vine a treste šofér autobusu, ktorý sa v roku 2007 zrútil do priepasti v Hriňovej. Za smrť piatich ľudí prijal 5-ročný nepodmienečný trest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu