Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Havária v Polomke pred súdom, vodičovi hrozí až 10 rokov

Tragická nehoda v Polomke Zobraziť galériu (7)
Tragická nehoda v Polomke (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Krajský prokurátor v Banskej Bystrici dnes podal obžalobu na vodiča autobusu, v ktorom vlani po zrážke s vlakom v Polomke zomrelo 12 ľudí. Šoférovi hrozí v prípade odsúdenia až desať rokov väzenia.

Informoval o tom hovorca prokuratúry Ivan Vozár. Hoci o pravdepodobnej vine vodiča hovorila polícia už vlani, vyšetrovanie príčin nehody trvalo 16 mesiacov. Pri zrážke sa zranilo aj dievča zo Srbska a polícii chýbalo vyjadrenie jej zdravotnej poisťovne.

Prokurátor podal obžalobu na Okresnom súde v Brezne. Dohoda o vine a treste, ktorá by vodičovi mohla zabezpečiť nižší trest, podľa Vozára nepripadá do úvahy. "Vodič sa totiž nepriznal, necíti sa byť vinný," povedal Vozár. Dohodu o vine a treste v minulosti naopak uzatvoril s prokurátorom šofér autobusu, ktorý sa zrútil do priepasti v roku 2007 neďaleko Hriňovej. Za smrť piatich členov folklórneho súboru a tri desiatky zranených vlani prijal päťročný trest.

Zrážka autobusu v vlakom na železničnom priecestí v Polomke patrí k najtragickejším dopravným nehodám v histórii Slovenska. Okrem 12 mŕtvych sa ďalších 19 ľudí zranilo. Podľa polície vošiel autobus na nechránené železničné priecestie a prichádzajúci osobný vlak už nedokázal zastaviť. Polícia vylúčila technickú poruchu autobusu a vlak podľa vyšetrovateľov pred priecestím niekoľkokrát pískal. Na priecestí vedúcom k tamojšiemu lyžiarskemu stredisku železničiari po nehode nainštalovali výstražné svetlá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu