Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2011, ktorý má prispieť k zlepšeniu kondície verejných financií. Znížiť verejný schodok by mali napomôcť viaceré opatrenia na zvýšenie príjmov rozpočtu, ako aj škrty vo výdavkoch. Materiál ešte posúdia poslanci; stredopravá koalícia má v Národnej rade väčšinu.

Príjmy štátneho rozpočtu majú podľa návrhu ministerstva financií v porovnaní s tohtoročným plánom mierne stúpnuť na 13,09 miliardy eur. Výdavky sa zvýšia o necelé štyri percentá na 16,92 miliardy eur. Schodok štátneho rozpočtu by tak mal dosiahnuť 3,82 miliardy eur oproti tohtoročnému plánovanému deficitu 3,75 miliardy eur. Ten však bude pravdepodobne vyšší, keďže za deväť mesiacov roka už dosiahol 83 percent z očakávanej úrovne. Návrh budúcoročného rozpočtu vláda schválila s pripomienkami, detaily má neskôr počas dňa oznámiť minister financií Ivan Mikloš.

Verejné financie, ktoré okrem hospodárenia štátu zahŕňajú aj výsledky Sociálnej poisťovne či samospráv, by mali na budúci rok skončiť v mínuse 4,9 percenta výkonu ekonomiky. Tento rok schodok zrejme dosiahne 7,8 percenta hrubého domáceho produktu.

S rozpočtom nesúhlasili odborári, podľa ktorých budú mať úsporné opatrenia príliš tvrdý dopad na ľudí, a preto zvolali demonštrácie. Niektorí analytici zase novej vláde, ktorá nastúpila po júnových voľbách, vytkli, že je v navrhovaných úsporách málo ambiciózna. Rizikom rozpočtu je podľa ekonómov neistý vývoj ekonomiky, čo by sa mohlo negatívne odraziť v príjmoch štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu