Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väčšina škôl dovybavila triedy symbolmi, niekde však chýbajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Väčšina riaditeľov už vybavila školy povinnými štátnymi symbolmi, ktoré na začiatku školského roka v triedach nezriedka chýbali. Mnohí zvolili špeciálne tabule so zástavou, textom hymny a preambuly ústavy aj za niekoľko sto eur, peniaze vraj budú chýbať pri kúpe školských pomôcok. Napriek tomu sa však aj necelý mesiac po otvorení školského roka nájdu školy, kde "výzdoba" chýba. Ministerstvo nevylúčilo, že kontroverzný zákon zmení.

Hranie hymny na začiatku a konci školského roka či povinné vybavenie tried štátnymi symbolmi presadila pár mesiacov pred parlamentnými voľbami bývalá vládna koalícia na čele s Robertom Ficom (Smer-SD). Opatrenie kritizovali zástupcovia škôl, časť verejnosti i niektorí predstavitelia súčasných vládnych strán; upozorňovali, že povinné hranie Nad Tatrou sa blýska spolu so štátnymi symbolmi vraj národovectvo v deťoch neposilní. Nová vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) po nástupe do úradu kontroverznú povinnosť nezrušila.
    
Zatiaľ čo niektoré školy mali povinnú výbavu už 2. septembra pri slávnostnom otvorení školského roka, iné zariaďovali triedy počas predchádzajúcich týždňov. Na hurbanovskej základnej škole na Športovej zabezpečili štátne symboly z chránenej dielne, v triedach ich umiestnili deň po otvorení školského roka. "Cenu zatiaľ nepoznáme, dielňa si to zaúčtuje neskôr," povedal riaditeľ školy János Dibusz.
    
Štátne symboly zavádzali do tried postupne aj na základnej škole v obci Kameničná v komárňanskom okrese, povinnú výbavu zakúpil obecný úrad. Základnú školu v Kapušanoch pri Prešove vyšla "výzdoba" na vyše 400 eur, peniaze budú podľa tamojšej ekonómky Boženy Kováčovej chýbať pri kúpe školských pomôcok. Rovných 400 eur zaplatila za novinku tohto školského roka aj fiľakovská základná škola na Mládežníckej, šetriť sa bude podľa riaditeľky Agnesy Janušekovej na školskom vybavení.
    
Štátne symboly, naopak, chýbajú na malinovskej základnej škole s maďarským vyučovacím jazykom na Školskej ulici. "Zriaďovateľ povedal, že na zabezpečenie výzdoby nemá peniaze," dôvodila riaditeľka školy Eva Račková. Poznamenala, že štátne symboly si preto vyrábajú za pomoci kopírovacieho stroja a postupne ich v triedach rozmiestnia.
    
Predseda Zväzu maďarských pedagógov László Pék tvrdil, že väčšina škôl s vyučovacím jazykom maďarským zákon dodržala a triedy zariadila štátnym znakom, zástavou, textom preambuly i slovenskej hymny. "Niekde však popri slovenských štátnych symboloch zaobstarali aj symboly maďarského národa," dodal.
    
Výzdobu môže na školách skontrolovať Štátna školská inšpekcia, ktorá okrem kvality výučby dohliada aj na dodržiavanie zákonov; v prípade povinného vybavenia štátnymi symbolmi však príslušná norma nepočíta s finančnými pokutami. Hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková nevylúčila, že ministerstvo bude iniciovať zmenu sporného zákona. Bližšie ju však nekonkretizovala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu