Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rektor UK má výhrady k vyhláške o motivačných štipendiách

Sádlo rektorátu Univerzity Komenského v Bratislave.
Sádlo rektorátu Univerzity Komenského v Bratislave.

BRATISLAVA - Vyhláška o poskytovaní motivačných štipendií pre vysokoškolákov má viacero nedostatkov, tvrdí rektor najväčšej slovenskej vysokej školy, bratislavskej Univerzity Komenského (UK) František Gahér.

Z vyhlášky napríklad nie je zrejmé, či nárok na štipendium budú mať aj cudzinci, i keď v tejto súvislosti podotkol, že je otázne, či by mali byť zahraniční študenti platení z daní slovenských daňových poplatníkov. Ako dodal Gahér pre agentúru SITA, vyhláška obsahuje tiež komplikované ustanovenie o tom, že nárok na prospechové štipendium by už mali mať aj prváci po prvom semestri, respektíve trimestri štúdia. Rektor sa však domnieva, že títo študenti by mali mať nárok na odmenu až po prvom roku.

Závažnejšia výhrada sa však týka prechodného ustanovenia, ktoré by povoľovalo fakultám určiť kritériá pre poskytovanie štipendií v blížiacom sa akademickom roku 2005/2006 až koncom októbra a nie pred začatím školského roka, ako to je vo vyhláške. Upozornil, že fakulty to nemusia stihnúť, pretože pred tým nebude vyhláška ani účinná. Rezort školstva pritom navrhuje jej účinnosť na 1. októbra tohto roka. Gahér má výhrady tiež k tomu, že vo vyhláške chýba ustanovenie o tom, že štipendium sa bude poskytovať aj študentom študijných odborov, nie len študijných programov, ako je uvedené. Väčšina vysokoškolákov sú totiž stále študentmi odborov.

Ako najväčšie úskalie motivačných štipendií však označil Gahér to, že o balíku, ktorý na tieto odmeny pre vysokoškolákov pôjde, bude každoročne rozhodovať ministerstvo školstva. "V tomto ohľade áno, je tu obava, či to bude aj v budúcnosti stále takto platiť," dodal rektor. Na tento rok pritom počíta rezort s nákladmi zhruba 85 miliónov korún. Na budúci rok by to malo 196 miliónov korún. Gahér sa obáva, že ak sa nabudúce v štátnom rozpočte tieto peniaze nenájdu, študenti by to nemuseli dobre pochopiť a mohli by obviňovať vysoké školy, že im nedali niečo, čo im bolo prisúdené. Zavádzanie motivačných štipendií hodnotí rektor celkovo pozitívne. Myslí si, že naozaj budú motiváciou pre študentov, aby sa snažili mať lepšie študijné výsledky. "Ak to nadobudne právnu istotu, že to bude aj v budúcnosti, potom to budú brať ako stimul k zvýšeniu kvality," dodal Gahér. Vyhlášku k štipendiám dalo do pripomienkového konania ministerstvo školstva tento týždeň. Pripomienkovanie by malo skončiť 19. augusta. Rezort pritom navrhuje, aby boli dva druhy štipendií - okrem prospechových, ktoré bude v priemere 15 tisíc korún, aj mimoriadne, ktorého výška môže byť maximálne 10 tisíc korún. Rozhodovanie o kritériách a poberateľoch štipendií ponechalo ministerstvo na fakulty, respektíve vysoké školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu