Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vysokoškoláci budú môcť získať motivačné štipendium 10 tisíc korún

BRATISLAVA - Dobrých vysokoškolákov čakajú od septembra motivačné štipendiá. Za vynikajúci prospech budú pritom môcť dostať až dvetisíc korún.

Odmena desaťtisíc korún čaká študentov, ktorí získajú jednorazové štipendium, napríklad za vynikajúci projekt, či vedeckú prácu. Výšku štipendií, ako aj ďalšie základné kritériá by mala pritom určiť vyhláška ministerstva školstva, ktorú by mal minister Martin Fronc dať v krátkom čase do medzirezortného pripomienkového konania. Hovorkyňa rezortu Monika Murová agentúre SITA potvrdila informácie týkajúce sa výšky štipendií. "Ďalšie podrobnosti zverejníme až keď bude vyhláška definitívne pripravená," konštatovala.

Rozhodovanie o tom, kto a za akých podmienok štipendiá dostane, zostane na vedeniach vysokých škôl. Všetko však budú musieť robiť transparentne, aby verejnosť mala istú kontrolu o vyplácaní štipendií. "Ministerstvo školstva určí len základné kritériá. Okrem výšky štipendií aj to, aké percento študentov bude mať na odmenu nárok," dodala Murová. Rezort pritom počíta, že na štipendiá by malo ísť v tomto roku 60 miliónov korún. Tie chce zabezpečiť z ušetrených peňazí, s ktorými sa v rozpočte počítalo po schválení reformného zákona o študentských pôžičkách. Ten mal zaviesť poplatky za štúdium, no na druhej strane aj motivačné i sociálne štipendiá.

Hoci prezident podpísal novelu vysokoškolského zákona, ktorá štipendiá zavádza, už v polovici júla, minister predstaví upravujúcu vyhlášku až o niekoľko dní. Kým sa skončí celý legislatívny proces, potrvá to niekoľko dní. Murová si napriek tomu nemyslí, že rektori vysokých škôl budú mať so zavádzaním štipendií nejaké problémy. Minister totiž očakáva, že prospechové štipendiá nebudú vyplácané mesačne, ale dva razy do roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu