Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Médiá špekulujú o možnosti odchodu SaS z vlády

Dôvod konfliktu Martin Chren
Dôvod konfliktu Martin Chren

BRATISLAVA - Viaceré médiá špekulujú o možnosti odchodu druhej najsilnejšej koaličnej strany SaS z vlády. Dôvodom je rozpor medzi premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) a predsedom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS) v otázke zotrvania štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Martina Chrena (SaS) vo funkcii.

Kým Radičová mu vyčíta konflikt záujmov, SaS ho podržala. Strany údajnú hrozbu rozpadu vládneho kvarteta nekomentujú, Sulík však v internetovej diskusii tvrdil, že koalícia je stabilná. Nominant SaS čelí kritike za to, že so svojou už bývalou firmou získal po voľbách štátnu zákazku.

Kontrakt za 8100 eur podpísala s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania firma Hayek Consulting, v ktorej pred nástupom do úradov pôsobili Chren spolu so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy Ivanom Švejnom (Most-Híd). Agentúra patrí pod ministerstvo hospodárstva, na ktorého čele stojí nominant SaS Juraj Miškov. Hayek Consulting spornú zmluvu neskôr vypovedala. Chren a Švejna sa podielov v spoločnosti po nástupe do funkcií vzdali.

Na konanie štátneho tajomníka Chrena má predsedníčka vlády rozdielny názor ako šéf SaS Sulík k spoločnému stanovisku nedospeli ani na stredajšom stretnutí, výsledky ktorého odmietli obaja politici komentovať. Šéf Národnej rady však dnes v online diskusii na portáli topky.sk potvrdil stabilitu koalície. Na otázku "Ako dlho vydrží podľa Vás táto zlepená vláda?" odpovedal: "Myslím, že táto vládna koalícia je dostatočne stabilná."

Hospodárske noviny dnes napísali, že premiérka je v prípade nestiahnutia Chrena z funkcie pripravená odvolať jeho šéfa, ministra hospodárstva Miškova (SaS). V prípade odvolania ministra by vraj SaS odišla z vlády.

SaS sa k špekuláciám médií nevyjadrila, tlačovú besedu, ohlásenú na popoludnie podľa osobnej tajomníčky predsedu parlamentu Tatiany Tóthovej po dohode s premiérkou zrušila. Chren zatiaľ nepovedal, aký bude jeho ďalší postup. Na otázku ČTK, či zvažuje rezignáciu a návrat do parlamentu, reagoval slovami "Nebudem komentovať." Dodal, že žiada o trpezlivosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu