Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sulík pripustil konflikt záujmov tajomníka Chrena

Martin Chren
Martin Chren (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vládnej strany SaS Richard Sulík pripustil, že štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS) sa prostredníctvom zákazky od štátu pre firmu Hayek Consulting mohol dostať do konfliktu záujmov.

Vzhľadom na okolnosti prípadu však nebude žiadať, aby Chren z postu odstúpil, povedal dnes Sulík novinárom. Chren bol v čase získania zákazky spolumajiteľom spoločnosti Hayek Consulting.

"Tie obvinenia, ktoré boli vznesené (...), nie sú pre nás relevantné a dostatočné na to, aby Martin Chren odstúpil z pozície štátneho tajomníka," vyhlásil Sulík. Chren už skôr tvrdil, že o podpise kontraktu sa dozvedel až neskôr a následne inicioval vypovedanie zmluvy. "Nedošlo k plneniu, ani platbe. Toto sú podstatné veci," obhajoval Chrena Sulík.

Firma Hayek Consulting uzavrela v júli kontrakt za 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá je podriadená ministerstvu hospodárstva. Na jeho čele stojí nominant SaS Juraj Miškov. Chren dnes tvrdil, že odpredal svoj pätinový podiel vo firme 12. augusta. K vypovedaniu zmluvy s agentúrou došlo o štyri dni neskôr. Jedným z piatich spoluvlastníkov Hayek Consulting bol aj štátny tajomník ministerstva dopravy Ivan Švejna (Most-Híd).

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa už skôr vyjadrila, že júlový kontrakt Hayek Consulting považuje za konflikt záujmov. Požiadala preto Sulíka aj šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára, aby zaujali stanovisko k zákazkám tejto spoločnosti, vrátane zmluvy, ktorú podpísala už za súčasnej vlády. "S pani premiérkou sme jedného názoru," vyhlásil dnes Sulík. Radičová podľa neho pred niekoľkými dňami ešte nemala všetky relevantné informácie, ktoré s prípadom Chrena a Švejnu súvisia.

Obaja štátni tajomníci už skôr čelili kritike, že Hayek Consulting za bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) získal v tendri na ministerstve financií zákazku za viac ako 1,4 milióna eur, pričom dvaja konkurenti boli vraj s firmou prepojení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu