Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Simon: Vrchol drzosti, minister Chovan platil letáky HZDS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Vladimíra Chovana dalo podľa súčasného šéfa rezortu Zsolta Simona vytlačiť a zaplatilo za tlač predvolebných letákov ĽS-HZDS, pričom malo ísť oficiálne o letáky na Agrokomplex.

Išlo o 25 000 letákov za 8 250 eur. „V najhoršom sne som si nevedel predstaviť také veci. Je to vrchol drzosti HZDS, ministra Chovana,“ povedal Simon dnes na tlačovej besede. Podľa neho letáky za štátne peniaze sa tlačili v máji tohto roku. „Nemohlo sa to udiať bez vedomia Chovana,“ vyhlásil Simon.

Objednávka sa platila podľa Simona z kancelárie ministra, zadaná bola telefonicky Výskumnému ústavu potravinárskemu. Po predlohu si ľudia z ústavu museli prísť na ministerstvo, bola na CD. Minister tvrdí, že spozornel preto, lebo Agrokomplex má vlastnú tlačiareň. Chovan na miesto toho, aby sa venoval poľnohospodárom, riešil podľa Simona kampaň pre vlastnú stranu na účet daňovníkov tejto krajiny. Simon preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podľa neho niektorí ľudia, ktorí boli do toho prípadu zapojení, to celé dali na papier.

Simon sa na tlačovej besede spomenul aj objednávku Výskumného ústavu potravinárskeho. Ten si v roku 2007 objednal zabezpečenie propagačných materiálov u firmy, kde je konateľkou Magdaléna Gáliková. „Gáliková, ak mám správne informácie, je dcéra Vladimíra Mečiara,“ povedal Simon. Šéfom tohto rezortu bol vtedajší podpredseda ĽS-HZDS Miroslav Jureňa. Výskumný ústav zaplatil za materiály spoločnosti Atelier, s.r.o. 950 000 korún.

Absolútnou perličkou je podľa Simona však fakt, že generálna riaditeľka sekcie potravinárstva na ministerstve Soňa Súpeková, ktorá odišla po voľbách, získala ako odstupné výšku trojmesačného funkčného platu. Šéf Výskumného ústavu potravinárskeho ju zamestnal 16. septembra. O deň neskôr s ňou však rozviazal pracovný pomer, pretože išlo o nadbytočné miesto a odsúhlasil jej štvormesačné odstupné. „Ubezpečujem, že to vyplatené nebude. Toto je výsledok bačovania vlády Roberta Fica a ministrov HZDS,“ vyhlásil Simon. Minister odmieta vyplatiť odstupné, aj keby jeho rezort mal čeliť žalobe.

Obvinenia zo strany ministra pôdohospodárstva sú podľa HZDS lacným pokusom vládnej koalície odpútať pozornosť od kauzy hayekovcov. "Keďže Zsolt Simon podáva trestné oznámenie, do prešetrenia celej veci sa k tomu vyjadrovať nebudeme," povedala dnes hovorkyňa Soňa Jantoľáková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu