Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Simon: Zrušením poplatkov za vyňatie pôdy klesne korupcia

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrušením poplatkov za vyňatie pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu by mohla klesnúť miera korupcie a klientelizmu. Novinárom to dnes povedal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Skôr, ako vláda poplatky definitívne zruší, navrhuje ich minister od polovice septembra znížiť na jednotných desať centov za meter štvorcový.

Poplatky za vyňatie pôdy, ktorá sa môže namiesto poľnohospodárskej činnosti neskôr použiť aj na výstavbu, sa platia od roku 2009, zaviedla ich predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Zmena pravidiel podľa Simona zastaví zužovanie pôdneho fondu a navyše pomôže samosprávam pri lákaní zahraničných investorov. Ochranári naopak tvrdili, že sa otvorí priestor pre stavebné projekty na úkor ochrany prírody. "Poplatky za vyňatie z poľnohospodárskeho pôdneho fondu pre kategóriu jedna až štyri, sú najväčším zdrojom pre korupciu a klientelizmus," povedal Simon. Poľnohospodárska pôda sa podľa kvality delí do deviatich tried, pričom najkvalitnejšia patrí do prvej kategórie.

O zmenách zaradenia pôdy v súčasnosti rozhodujú obvodné pozemkové úrady, v budúcnosti ich majú posudzovať obce. Tie navyše v rámci územných plánov stanovia, ktoré pozemky nie sú určené na výstavbu. Práve presun kompetencií na obce by mal podľa Simona odstrániť korupciu.

V súčasnosti záujemcovia o dočasné vyňatie jedného metra štvorcového pôdy zaplatia euro, trvalé vyňatie vyjde v závislosti od jej kvality na šesť až 15 eur. Za prvý polrok tohto roka sa na poplatkoch vybralo 490.000 eur, čo však Simon nepovažuje za významný príjem štátneho rozpočtu.

V roku 2008, keď bývalá vláda zámer predstavila, vzrástol počet vyňatých hektárov pôdy podľa údajov ministerstva niekoľkonásobne. Kým v roku 2007 to bolo vyše 1221 hektárov, o rok neskôr to bolo takmer 4650 hektárov a v minulom roku 2834 hektárov. Zároveň výrazne stúpol záujem o najkvalitnejšiu pôdu. Minister tiež kritizoval predchádzajúci kabinet, že uvoľnil pravidlá ochrany pôdy. "Vrátime sa k tým istým pravidlám, ktoré sme zaviedli v roku 2004," dodal Simon.

Minister chce zároveň novelou stavebného zákona a zákona o územnom plánovaní sprísniť pravidlá pre vynímanie pôdy či zaviesť ostrejšie postihy pre stavby bez povolenia. "Ja osobne budem navrhovať, aby čierne stavby boli predmetom likvidácie," vyhlásil. Termín, kedy predloží návrhy vláde, zatiaľ nespresnil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu