Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Angličtina by mala byť na školách povinná

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Angličtina by mala byť na základných a stredných školách od budúceho školského roka povinná. Polročné vysvedčenie by malo byť už v tomto školskom roku len na požiadanie. Vyplýva to z návrhu novely školského zákona, ktorý dnes schválila vláda.

Rokovanie o norme ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) kabinet pred týždňom prerušil, členom vlády chýbali záruky, že výučba bude kvalitná a pod vedením kvalifikovaných jazykárov. Zmeny musí ešte odobriť parlament. Anglický jazyk by sa mali učiť všetci školáci, pravidlá nábehu povinnej výučby zákon nekonkretizuje.

"Zákon neurčuje, od ktorého ročníka bude anglický jazyk povinný," potvrdil minister. V minulosti chcel spustiť povinnú výučbu angličtiny od tretieho ročníka. Jurzyca tvrdil, že prípadné spustenie povinnej angličtiny od tretieho ročníka by neznamenalo zásadný nárast počtu vyučovacích hodín. "Pokiaľ by sa angličtina stala povinnou od tretieho ročníka, tak by ten nárast bol približne o 15 percent," uviedol. V predchádzajúcich desiatich rokoch podľa neho stúpol počet hodín anglického jazyka na školách o 300 percent.

V súčasnosti si slovenskí žiaci volia prvý cudzí jazyk v treťom ročníku základnej školy, druhý cudzí jazyk si priberajú v šiestom ročníku. Vybrať si môžu zo šiestich cudzích jazykov; najpopulárnejším je angličtina, ktorú sa podľa ministerstva školstva učia približne dve tretiny žiakov. Ministerstvo chce dosiahnuť, aby každý absolvent strednej školy plynule hovoril anglicky.

Lepšia znalosť jazyka by podľa Jurzycovho úradu mohla zvýšiť ich šance na trhu práce. So zavedením povinnej výučby anglického jazyka na školách počíta programové vyhlásenie vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Viacerí členovia vlády pred týždňom, kedy sa debata o zavedení povinnej angličtiny prerušila, žiadali viac informácií o počte kvalifikovaných jazykárov. Práve ich nedostatok je podľa odborníkov jednou z hlavných príčin slabých jazykových znalostí slovenských školákov.

Na Slovensku podľa ministerských štatistík vyučuje aspoň jeden cudzí jazyk vyše 18.300 pedagógov; z nich 1160 je nekvalifikovaných. Návrh ráta aj so zrušením tradičného polročného vysvedčenia, ktoré by malo nahradiť slovné hodnotenie učiteľov alebo klasifikácia prospechu a správania žiaka. Tradičná listina sa bude vydávať len na základe písomnej žiadosti plnoletého žiaka či rodiča neplnoletého školáka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu