Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Angličtina by mala byť povinná od septembra 2011

Jaroslav Ivančo
Jaroslav Ivančo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Povinná výučba angličtiny by mohla na základných a stredných školách odštartovať na budúci rok v septembri. Novinárom to dnes povedal štátny tajomník ministerstva školstva Jaroslav Ivančo (SDKÚ-DS).

Anglický jazyk bude povinný od prvého ročníka. Ministerstvo počíta tiež s tým, že zmierni kritériá kvalifikovanosti pre jazykárov na prvom stupni základných škôl.

Slovenské školy ponúkajú okrem jazykov národnostných menšín šesť svetových jazykov; najžiadanejšia medzi školákmi je dlhodobo angličtina. Prvý cudzí jazyk si volia tretiaci, druhý si priberajú žiaci v šiestom ročníku. Európska únia však presadzuje dva cudzie jazyky okrem materinského už od raného veku.

"Potrebujeme dostať to, aby sa anglický jazyk stal povinným od prvého ročníka základných škôl. Veríme, že prváci od septembra budúceho roka začnú," povedal Ivančo. Poznamenal, že ambíciou je, aby na konci volebného obdobia každý stredoškolák plynule komunikoval v angličtine.

Ministerstvo počíta aj s dočasným zmiernením podmienok kvalifikovanosti jazykárov. "Momentálne bude na stole legislatíva, ktorá by mala zjemniť kvalifikovanosť učiteľov na cudzie jazyky a na predmet informatika na prvom stupni," uviedol Ivančo. V praxi to bude znamenať, že cudzí jazyk by mohol učiť aj pedagóg, ktorý ma maturitu z angličtiny.

Na Slovensku podľa ministerských štatistík vyučuje aspoň jeden cudzí jazyk vyše 18.300 pedagógov; z nich 1160 je nekvalifikovaných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu