Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zmluvy štátnych úradov a orgánov majú platiť až po ich zverejnení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Zmluvy štátnych úradov a orgánov majú platiť až deň po ich zverejnení. Verejnosť tak bude môcť upozorniť na ich prípadnú nevýhodnosť, ktorá môže byť dôvodom pre ich predčasné ukončenie. Vyplýva to z novely Občianskeho zákonníka, ktorú dnes schválila vláda.

Tá už v septembri začala so zverejňovaním zmlúv, hlavne z minulého volebného obdobia. Sľúbila to vo svojom programovom vyhlásení. "Podľa vládneho návrhu budú všetky zmluvy, ktoré uzatvára štát a verejnoprávne inštitúcie, ktoré sa týkajú nakladania s majetkom štátu, účinné až po ich zverejnení," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Ak sa po zverejnení zmluvy zistí, že je nevýhodná, ten, kto ju podpísal, bude môcť od nej odstúpiť aj bez uvedenia dôvodu. V prípade, že novelu odobrí parlament a podpíše prezident, inštitúcie tiež od januára nebudú môcť uzatvárať nevypovedateľné zmluvy. Politici a štátni úradníci tiež nebudú môcť odmietnuť zverejnenie kontraktov s tvrdením, že ide o obchodné tajomstvo.

To už v minulosti potvrdili aj súdy, napríklad v prípade zmluvy z roku 2000 o predaji 51-percentného podielu telekomunikačného operátora Slovenské telekomunikácie spoločnosti Deutsche Telekom. Najvyšší súd vlani neuznal argument, že sa na jej nezverejnení Telekom s ministerstvom hospodárstva dohodol.

Úrad vlády už 1. septembra sprístupnil internetovú stránku so zmluvami, ktoré podpísali ministerstvá a ďalšie štátne úrady. Zmluvy so štátom sa dovtedy všetky nezverejňovali alebo sa sprístupňovali len ich časti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu