Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sprístupnili portál, kde sa zverejňujú zmluvy rezortov

Úrad vlády
Úrad vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad vlády dnes sprístupnil internetovú stránku so zmluvami, ktoré podpísali ministerstvá a ďalšie štátne úrady.

Na adrese www.zmluvy.gov.sk je možné nájsť stále platné dohody, ale aj kontrakty, ktorých platnosť už skončila. Zverejňovanie zmlúv je súčasťou programu stredopravých strán, ktoré po júnových parlamentných voľbách zostavili vládu.

"Konečným cieľom je, aby boli všetky zmluvy verejne prístupné pre občanov na jednom mieste, ktorým bude centrálny register zmlúv. V najbližších týždňoch budú preto do spoločnej databázy pribúdať exporty existujúcich zverejnených zmlúv jednotlivých rezortov," informoval tlačový odbor úradu vlády.

Zmluvy so štátom sa doteraz všetky nezverejňovali alebo sa sprístupňovali len ich časti. Aktivisti sa napríklad dlhodobo snažili preskúmať zmluvu o privatizácii Slovenských telekomunikácií. Národná diaľničná spoločnosť zverejnila pred časom text zmluvy so spoločnosťou SkyToll, ktorá uspela v tendri na dodávku a prevádzku elektronického systému výberu mýta. Víťaz súťaže však nesúhlasil so zverejnením prílohy, v ktorej sa vraj nachádza technologické know-how spoločnosti. Nezverejňovanie zmlúv štát v minulosti obhajoval aj obchodným tajomstvom.

Vláda chce od budúceho roku presadiť prístup ku všetkým obchodným zmluvám, v ktorých budú použité verejné financie. "Centrálny register zmlúv na úrade vlády bude pripravený zverejňovať zmluvy v súlade s návrhom novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám a návrhom novely Občianskeho zákonníka, podľa ktorých budú zmluvy týkajúce sa použitia verejných zdrojov účinné iba vtedy, keď budú zverejnené," uviedol úrad.

Kabinet premiérky Ivety Radičovej by tiež chcel zabrániť, aby bolo možné uzatvárať zmluvy bez možnosti vypovedania, alebo aby v nich boli vysoké pokuty za ich vypovedanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu