Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Sudcovia sa z vlády naďalej budú môcť vracať na súdy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Sudcovia, ktorí by v budúcnosti mali záujem o funkciu vo vláde či parlamente, sa nemusia obávať o to, že sa neskôr nebudú môcť vrátiť na súd.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) totiž ustúpila sudcom, ktorí proti takto navrhnutej zmene z jej dielne protestovali. Dnes informovala novinárov, že po novom sa minister, poslanec či vysoký štátny úradník nebude môcť vrátiť len do vedenia súdu.

"Keď sa politik stane zo dňa na deň sudcom a stojí voči účastníkom konania, títo môžu mať oprávnenú obavu o jeho nestrannosť a jeho nezávislosť, pretože v ňom zo dňa na deň neprestanú vidieť politika," tvrdila aj dnes Žitňanská. Niektorým sudcom sa však nepáčilo, že ak by sa niekto z nich stal prezidentom, ministrom, poslancom alebo iným vysokým štátnym úradníkom, po odchode z funkcie by ešte celých päť rokov nemohol súdiť. "Odopiera prístup sudcom k iným verejným funkciám alebo ho trestá za to, že takú funkciu vykonával," kritizoval novelu Najvyšší súd.

Námietke Žitňanská ustúpila aj preto, že ak by obmedzenie malo platiť, museli by meniť aj kritériá na to, kto sa môže stať sudcom. "To sme nechceli urobiť bez riadneho pripomienkového konania," uviedla.

Ministerstvo zmenu pripravilo po tom, čo sudca Štefan Harabin odišiel z funkcie ministra spravodlivosti, kam ho nominovalo ĽS-HZDS, na post predsedu Najvyššieho súdu. To viacerí kritizovali. Podobné prípady sa stali aj v minulosti. Bývalý sudca Najvyššieho súdu Jozef Kandera bol riaditeľom trestného odboru ministerstva spravodlivosti, keď mu šéfoval Daniel Lipšic (KDH). Riaditeľkou sekcie všeobecnej správy ministerstva bola vtedy bývalá banskobystrická sudkyňa Jana Dubovcová, v súčasnosti poslankyňa SDKÚ-DS. Bývalý sudca Najvyššieho súdu Štefan Minárik zase šéfoval sekcii trestného práva za ministra Harabina.

Žitňanská ustúpila aj v ďalšej zmene v novele zákona o sudcoch. Chcela, aby sa predsedovia súdu venovali len riadeniu súdu a nesúdili. Nakoniec však uznala argumenty predsedov, že na malých súdoch, ako je napríklad súd v Skalici so šiestimi sudcami, by to mohlo spôsobiť problémy.

Celkovo ministerstvo podľa Žitňanskej akceptovalo 111 výhrad k novele zákona o sudcoch, 63 pripomienok čiastočne uznalo a 128 zamietlo. Sťažoval sa na to Harabin, podľa ktorého odmietli 43 pripomienok bez udania odborných argumentov. Novela z dielne ministerky, ktorá chce podľa neho politicky ovládnuť súdnictvo a dosadiť do talára svojich nominantov, neprinesie žiaden prospech pre ľudí. "Vôbec sa nezrýchli a neskvalitní súdne konanie," uviedol.

Novela, ktorú Žitňanská predložila ako prvú z plánovaných zmien, by po schválení vládou, parlamentom a prezidentom mala by platiť od začiatku nového roka. Odvtedy by tak mali byť zverejňované aj všetky rozsudky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu