Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Imunita ochránila pred trestným stíhaním siedmich sudcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Imunita za posledné roky ochránila pred trestným stíhaním siedmich sudcov. Neboli stíhaní napríklad za dopravné nehody, pri ktorých niekoho zranili, alebo za údajné zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

Naopak, Ústavný súd súhlasil s trestným konaním voči desiatim sudcom. Uvádza sa to v štatistike od roku 2002, ktorú poskytla Ľubica Mackovičová z kancelárie Ústavného súdu. O tom, či imunita sudcom i poslancom zostane, rozhodne v septembri parlament.

Na zúženie imunity poslancov i sudcov potrebuje súčasná koalícia podporu najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD, ktorá okresanie imunity sudcov odmieta. Podľa nej údajne hrozí, že sudca, nepohodlný pre vládnu koalíciu, by mohol byť trestným stíhaním šikanovaný. V súčasnosti trestné stíhanie sudcov musí povoliť Ústavný súd.

Ústavný súd nevydal na stíhanie napríklad piešťanskú sudkyňu. Tá v septembri 2006 nedala prednosť protiidúcemu autu. Jeho vodič a spolujazdkyňa mali trvalé následky na zdraví. Keď zase v marci 2008 nedal prednosť v jazde sudca Ústavného súdu Lajos Mészáros, zranili sa dvaja cestujúci v druhom aute, z toho jeden ťažko. V oboch prípadoch Ústavný súd konštatoval, že prokuratúra v žiadosti o stíhanie nepredložila opodstatnené skutočnosti.

Troch sudcov imunita ochránila pred stíhaním za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Jedným z nich je mediálne známy sudca Slavomír Cimerman, v súčasnosti predseda Okresného súd Veľký Krtíš. Prokuratúra tvrdila, že nezákonne zmenil rozsudok o dedičstve, ale aj ohováral vtedajšie vedenie súdu. Aj Ústavný súd konštatoval, že mal byť stíhaný pre tento konflikt. Len niekoľko dní pred rozhodnutím Ústavného súdu pritom prokurátor zastavil vyšetrovanie ďalších Cimermanových prípadov, ktoré prešetrovali asi šesť rokov.

Ústavný súd nepovolil ani stíhanie sudcu topoľčianskeho súdu. Ten stratil exekučný spis, na základe ktorého mu vraj mohlo hroziť disciplinárne konanie. Ďalší sudca z Humenného zase podľa prokuratúry umožnil exekvovať Slovenskú kanceláriu poisťovateľov, aj keď pohľadávku mala platiť komerčná poisťovňa. Michalovský sudca zase vydal tri exekučné povolenia na vymáhanie jednej pohľadávky, takže exekútor dostal trojnásobnú odmenu. Imunita ochránila aj levickú sudkyňu, ktorá dovolila synovi istého nesvojprávneho alkoholika, aby v jeho mene predal polovicu jeho domu svojej manželke za šestinu skutočnej ceny.

Naopak, stíhaniu čelila sudkyňa, ktorá kradla v bratislavskom obchode. Na stíhanie vydali aj sudcu, ktorý šoféroval pod silným vplyvom alkoholu a jeho ďalšieho kolegu. Ten sa pod vplyvom alkoholu bil v bare a po zadržaní sa vyhrážal policajtom. Pred súd sa dostali aj viacerí "korupční" sudcovia, Štefan Marťák si už od jari svoj trest ako prvý aj odpykáva.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková návrh obmedziť imunitu sudcov nekomentovala. Podotkla však, že už v minulosti Ústavný súd rozhodol, že imunita má sudcu chrániť pred tým, aby na neho výkonná moc mohla vyvíjať nátlak. "Imunita sudcu nemá za cieľ zaistenie beztrestnosti páchateľov trestných činov," konštatoval Ústavný súd.

Žiadosti o stíhanie sudcov a ich výsledky:
    

Rok vyhovené odmietnuté
2002 1 -
2003 1 1
2004 1 -
2005 2 1
2006 2 2
2007 3 2
2008 - -
2009 - 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu