Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

MF: Výber chystaných zmien v daniach a odvodoch

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Ministerstvo financií pripravilo sériu zmien v daniach a odvodoch, ktoré majú prispieť k ozdraveniu verejných financií. Opatrenia by mali priniesť väčšinu z balíka približne 800 miliónov eur, o ktoré chce vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) zvýšiť rozpočtové príjmy v budúcom roku.

Výber zmien v daňovom a odvodovom systéme:

- od začiatku budúceho roka sa má dočasne zvýšiť základná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na 20 percent zo súčasných 19 percent. Zároveň sa zruší znížená šesťpercentná sadzba DPH na takzvaný predaj z dvora. Naďalej zostane v platnosti znížená desaťpercentná sadzba dane na lieky, časť zdravotníckych pomôcok a knihy. Opatrenie má na budúci rok zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu o 185,5 milióna eur.

- nezdaniteľná časť základu dane sa má vo všeobecnosti zúžiť len na aktívne príjmy, napríklad zo zamestnania či podnikania. Zruší sa odpočet výdavkov na životné poistenie či doplnkové dôchodkové sporenie zo základu dane, zdravotníci si zas zrejme nebudú môcť znížiť základ dane o výdavky na ďalšie vzdelávanie. Aktuálne tri rôzne úrovne paušálnych výdavkov živnostníkov sa zjednotia na 40 percent. Zaniknúť majú viaceré výnimky zo zdaňovania, napríklad oslobodenie od platenia dani pri predaji nehnuteľnosti. Tieto opatrenia majú v roku 2011 pozitívne ovplyvniť bilanciu verejných financií sumou 78,3 milióna eur.

- uhlie a zemný plyn, ktoré sa používajú na výrobu tepla, by malo byť zaťažené spotrebnou daňou. Očakáva sa, že každá domácnosť zaplatí za teplo odobrané z teplární používajúcich zemný plyn ročne o 20,6 eura viac, v prípade teplární vyrábajúcich teplo len z uhlia sa im ročné účty zvýšia o 33,5 eura. Spotrebná daň zo zemného plynu (CNG), ktorý sa používa ako pohonná látka, môže zdražiť cestovné v autobusoch. Tieto dane by mali na budúci rok zvýšiť príjmy štátu o 8,6 milióna eur.

- do zdraženia niektorých tovarov a služieb sa môže preniesť aj plánované zrušenie daňového zvýhodnenia červenej nafty používanej v poľnohospodárstve. Od spotrebnej dane zrejme nebudú oslobodené ani biozložky, ktoré sa pridávajú do pohonných hmôt. Priplatia si pravdepodobne tiež motoristi, ktorých vozidlá jazdia na skvapalnený zemný plyn (LPG). Zrušiť sa má oslobodenie tejto pohonnej hmoty od spotrebnej dane, liter LPG by mohol zdražieť o päť centov. Úprava by mala prispieť k zvýšeniu rozpočtových príjmov o 92,7 milióna eur.

- od februára má stúpnuť spotrebná daň z tabakových výrobkov, škatuľka s 20 kusmi cigariet zdražie približne o desať centov. Drahšie cigarety sa objavia v stánkoch zrejme neskôr, pretože obchodníci sa pred zvyšovaním dane zvyknú predzásobiť. Štát očakáva, že opatrenie posilní príjmy rozpočtu na budúci rok o 15,9 milióna eur.

- od marca sa má zvýšiť spotrebná daň z piva, pollitrová fľaša desaťstupňového piva zdražie asi o päť centov. Ministerstvo financií predpokladá, že vyššia daň podporí rozpočtové príjmy v roku 2011 sumou 14,9 milióna eur.

- rozšíri sa okruh príjmov, z ktorých sa platia povinné sociálne odvody, napríklad o odstupné a odchodné, náhradu za pracovnú pohotovosť, či príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie platené zamestnávateľom za zamestnanca

- povinné sociálne odvody by mali platiť aj podnikatelia, ktorí majú príjmy z vykonávania umeleckej činnosti alebo inej tvorivej činnosti mimo pracovnoprávnych vzťahov

- zruší sa súbežné poberanie predčasného starobného dôchodku a príjmu zo zárobkovej činnosti

- od roku 2012 sa budú dôchodkové, úrazové a vybrané nesystémové dávky zvyšovať o pevnú sumu stanovenú z priemerného mesačného starobného dôchodku v závislosti od inflácie

- zmeny v nastavení systému platenia povinných sociálnych odvodov a ďalšie opatrenia, ktoré sú súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, majú priniesť štátu v budúcom roku 199,6 milióna eur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu