Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MK nechce zrušiť pokuty v jazykovom zákone

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry nechce zrušiť sankcie za porušovanie jazykového zákona, ktoré v hodnote od 100 do 5000 eur zaviedla bývalá vláda. Vyplýva to z novely zákona, ktorou sa bude budúcu stredu zaoberať kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Ukladanie pokút však už podľa návrhu nebude automatické, ale bude závisieť od vôle ministra.

Zámer zrušiť pokuty pritom minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) naznačil na svojej prvej tlačovej konferencii. Novela, ktorú predložil, ráta iba s jednou výnimkou. Postihy, kritizované maďarskou menšinou i v zahraničí, platia od septembra 2009. Po novom by sankcionovanie podľa ministerstva malo byť poslednou možnosťou "v istých krajných situáciách". V paragrafe o pokutách ministerstvo navrhlo slovo "uloží" nahradiť spojením "môže uložiť".

Vláda, ktorej súčasťou je aj Most-Híd ako zástupca maďarskej menšiny, sa pritom v programovom vyhlásení zaviazala, že "odstráni nezmyselné reštrikcie a obmedzenia v zákonoch týkajúcich sa národnostných menšín". "Je to riešenie, ktoré vyplýva z programového vyhlásenia vlády," sľuboval zrušenie pokút začiatkom augusta Krajcer.

Nakoniec však ministerstvo v novele navrhlo zrušiť len pokuty pre vydavateľov príležitostných tlačovín, napríklad programov kín, divadiel či bulletinov. Tie ak sú v inom jazyku, musia v súčasnosti obsahovať slovenský preklad. Ministerstvo navrhuje, aby zmeny platili od nového roka. Musí ich však odobriť vláda, parlament i prezident.

Zavedenie pokút bývalou vládou Roberta Fica (Smer-SD), ktorej súčasťou bola aj národne orientovaná SNS, vyvolalo odpor maďarskej menšiny, zahraničných inštitúcií i maďarskej vlády. Kritiku sčasti uznal aj vysoký komisár Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Knut Vollebaek. Osobne sa postavil proti sankciám, pred rokom však na návšteve Bratislavy poznamenal, že je to legálne a majú ich aj iné krajiny.

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) tvrdil, že bez pokút by bol jazykový zákon nefunkčný. V rokoch 2001 až 2006 ministerstvo dosiahlo nápravu len v desiatich percentách prípadov porušenia zákona o jazyku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu