Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Košická gynekologička mala spôsobiť smrť novorodenca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE – Z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti s následkom smrti viní prokuratúra Máriu O., lekárku Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. V roku 2004 mala ako lekárka ambulancie pre rizikové tehotenstvo na starosti Adrianu P. (27), ktorej dieťa pri pôrode zomrelo.

Žena mala Rh pozitívny faktor krvi, jej dieťa Rh negatívny. Hrozilo preto, že organizmus matky začne vytvárať protilátky namierené proti červeným krvinkám plodu a spôsobí ich rozpad.

Prokuratúra tvrdí, že gynekologička vzhľadom na toto riziko neposkytla pacientke zodpovedajúcu zdravotnú starostlivosť. „Nevykonala všetky odporúčané postupy, ktoré presnejšie diagnostikujú stupeň ohrozenia plodu a umožňujú vykonanie následných liečebných postupov aj napriek tomu, že pacientku jej gynekológ dvakrát odporučil do rizikovej poradne pre prítomnosť vysoko pozitívnych antilátok," píše sa v obžalobe.

Adriana P. mala neskôr silné bolesti a problémy s chôdzou. Preto sa rozhodla, že pôjde do nemocnice. Lekári zistili vysoký stupeň ohrozenia života matky aj plodu, preto vykonali urgentný cisársky rez. Narodené dieťa po ňom zomrelo.

Mária O. na súde vinu odmietla a tvrdila, že podľa výsledkov krvných testov, ktoré mala k dispozícii, stav nebol taký, aby bolo potrebné pacientke odporučiť podanie lieku, ktorý zabráni tvorbe protilátok v tele matky poškodzujúcich plod.

Na pojednávaní okresného súdu doteraz vypovedali traja súdni znalci zo zdravotníctva. Podľa dvoch mal byť postup lekárky s prihliadnutím na najnovšie poznatky o hemolytickej chorobe novorodencov iný, napríklad mohla pacientku odoslať na vyššie pracovisko do Bratislavy.

Tretí znalec ale tvrdil, že lekárka neporušila žiadne povinnosti, ktoré by ukladal nejaký predpis, a preto podľa neho urobila všetko, čo mala. Z dôvodu rozporov súd prizve do konania ďalšieho znalca, ktorý spracuje kontrolný znalecký posudok. Súd preto pojednávanie odročil na neurčito.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu