Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prezident podpísal euroval, aj 40 miliónov na povodne z Tiposu

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Zákon o špecifických štátnych zárukách, na základe ktorého sa Slovensko môže zúčastniť na pomoci v rámci eurovalu, podpísal prezident Ivan Gašparovič. Keďže parlament odsúhlasil účasť Slovenska na Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme, ministerstvo financii pripravilo príslušný zákon.

Existujúci zákon o štátnom dlhu a štátnych zárukách totiž neumožňuje Slovenskej republike poskytovať a realizovať špecifické štátne záruky spôsobom a v termínoch stanovených v rámcovej zmluve k eurovalu.

Zmyslom zákona je vytvoriť legislatívne podmienky pre poskytnutie a realizáciu špecifických štátnych záruk v súlade s rámcovou zmluvou. Jeho cieľom je definovať jednotlivé pojmy a postupy spojené s účasťou Slovenskej republiky v Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme a s poskytovaním, správou a realizáciou špecifických štátnych záruk, súvisiacich rizík, ako aj vymedzenie právomocí, zodpovednosti a povinností rezortu financií.

Európsky stabilizačný finančný mechanizmus, tzv. euroval, má byť systémom záruk jednotlivých členských štátov únie, Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu v celkovej sume 750 miliárd eur.

Členské štáty sa majú zaručiť za 440 miliárd eur, 60 miliárd eur pripadá na komisiu a 250 miliárd na menový fond. Tieto záruky majú byť určené na prípadnú pomoc niektorej z členských krajín, ktorá by nebola schopná financovať svoj dlh. Podiel Slovenska na stabilizačnom mechanizme vychádza z podielu v Európskej centrálnej banke a predstavuje 4,37 miliardy eur.

Prezident podpísal aj novelu zákona o hazardných hrách, na základe ktorej vyčlení vláda na záchranné práce a odškodnenie obyvateľov postihnutých povodňami ďalších 40 miliónov eur.

Získa ich od národnej lotériovej spoločnosti Tipos, ktorá má do 10. októbra uhradiť mimoriadny odvod do štátneho rozpočtu vo výške 20 miliónov eur a ďalších 20 miliónov odvedie postupne vo viacerých splátkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu