Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Gašparovič neprezradil, či sa zúčastní na referende

Ivan Gašparovič Zobraziť galériu (3)
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Sám sa mieni rozhodnúť, či sa zúčastní a určite dá o svojom rozhodnutí vedieť. Taký je postoj prezidenta Ivana Gašparoviča v súvislosti s referendom, ktoré bude 18. septembra. Zdôraznil však, že nedal súhlas k tomu, aby predseda parlamentu v liste, adresovanom starostom a primátorom uviedol, že sa zúčastní na plebiscite ako jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov.

"Možno, že sa zúčastním, ale nedal som (predsedovi národnej rady Sulíkovi) žiaden súhlas na písanie listov starostom a primátorom miest a obcí na Slovensku. To by som nikdy neurobil," povedal prezident. Za to, že poslal z kancelárie predsedu národnej rady takýto list, Sulíka kritizoval aj Fico.

Gašparovič neodpovedal o svojej účasti na referende jednoznačne aj preto, že by tým podporil iniciatívu Sulíkovej strany, "ktorá si z toho robí politickú kampaň."

Pripustil, že plebiscit má určitý význam, ale zase nie taký, aby sa tieto otázky museli riešiť prostredníctvom referenda a takto vyhodených peňazí. Podľa neho budú o referendových otázkach hovoriť poslanci v parlamente. Gašparovič považuje referendum "len za jeden veľký bilbord jednej politickej strany v politickom boji."

Ľudia sa v referende vyjadria k šiestim otázkam. Ku zrušeniu koncesionárskych poplatkov, zúženiu poslaneckej imunity, zníženiu poslancov na 100, maximálnym cenám za vládne limuzíny, ku voľbám cez internet a ku zrušeniu tlačového zákona.

Jediné referendum v histórii samostaného Slovenska bolo platné, v máji 2003 o vstupe SR do EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu