Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pokladník SDKÚ pomáhal strane bezúročnými pôžičkami

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokladník SDKÚ-DS Igor Kucej poskytoval svojej strane vlani bezúročné pôžičky prostredníctvom firmy Involve, za ktorou stojí. Napísal to dnes denník Sme s odvolaním na výročnú finančnú správu strany. Involve strane poskytla postupne tri úvery v celkovej hodnote viac ako 350.000 eur, dva z nich už SDKÚ-DS splatila.

Financovanie SDKÚ-DS bolo jednou z tém kampane pred júnovými parlamentnými voľbami. Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) stranu obviňoval z nelegálneho financovania, šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa potom vzdal postu volebného lídra a vo voľbách nekandidoval.

Kucej je v Involve konateľom, firmu vlastní schránková spoločnosť Destor, ktorú Kucej ovláda. Sme poznamenalo, že strana nechcela podrobne vysvetliť, ako Involve peniaze na pôžičky zarobila. Hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč povedal iba to, že ich získala "svojou podnikateľskou činnosťou".

Strana si od Involve požičala vlani v apríli 85.000 eur, v máji ďalších 100.000 eur. Obe pôžičky splatila v júli, napísalo Sme. Ďalší úver 178.000 eur dostala v decembri, splatiť ho chce tento rok.

Šéfka mimovládnej Aliancie Fair-play Zuzana Wienk pre Sme reagovala, že takéto financovanie vyvoláva otázniky, či strana nie je financovaná cez tretie subjekty, ktoré nie sú známe. "Informácie dlhodobo naznačujú, že schémy paralelného financovania majú strany na Slovensku bežne," doplnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu