Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dzurinda sa bude opäť uchádzať o post predsedu SDKÚ

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda sa bude opäť uchádzať o post predsedu najsilnejšej vládnej strany. Informoval v pondelok hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč.

O priazeň členov strany sa bude Dzurinda podľa hovorcu uchádzať na novembrovom kongrese, oznámil na prezídiu SDKÚ-DS.

Dzurinda stojí na čele SDKÚ-DS od jej vzniku v roku 2000. Po neraz nepopulárnych reformách, ktoré presadila najmä jeho druhá vláda v rokoch 2002 až 2006, však v prieskumoch verejnej mienky nepatrí medzi obľúbených politikov. Väčšiu popularitu si už dlhšie udržiava jeho stranícka kolegyňa - premiérka Iveta Radičová. Tá však už skôr vyhlásila, že o post predsedu SDKÚ-DS sa uchádzať nebude.

Práve Radičová nahradila Dzurindu v úvode roka v pozícii volebného lídra SDKÚ-DS, čím sa jej otvorila cesta k premiérskemu kreslu. Dzurinda odstúpil z čela kandidátky a o hlasy voličov sa napokon vôbec neuchádzal po tom, ako niekdajší premiér a predseda v súčasnosti opozičného Smeru-SD Robert Fico obvinil SDKÚ-DS z "prania špinavých peňazí" v dávnejšej minulosti.

Napriek tomu, že SDKÚ-DS napokon získala post premiéra, jej podpora výrazne zaostáva za Smerom-SD. Kým SDKÚ-DS by podľa v pondelok zverejneného prieskumu verejnej mienky volilo 15,2 percenta voličov, Smer-SD 40,7 percenta ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu