Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci sa takmer pobili: Kaliňák volal Matoviča von

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko sa po včerajšku posunulo smerom na východ. „Pašerák, zlodej, čurák a dilinko,“ tento slovník poznačil štvrtkovú rozpravu k zákonu o imunite, ktorá vyvrcholila urážkami a vulgarizmami. Robert Kaliňák zo Smeru zaútočil na Igora Matoviča z SaS, ten ho mal označiť za „čuráka“. Kaliňák dokonca vyzval Matoviča, aby išiel von. „Páni mali názorové nezhody, nedošlo k žiadnemu fyzickému kontaktu. Páni si majú ešte trochu čo povedať,“ upokojoval poslancov šéf NR Richard Sulík po chvíli, keď sa sám uistil, že poslanci iba diskutujú.

Matovič svoje slová pred novinármi potvrdil. Ako vysvetlil, vyprovokoval ho k nim Kaliňák tým, že ho nazval „pašerákom a zlodejom“. „Keď vám niekto pred celým národom, pred celým parlamentom povie, že ste pašerák a zlodej a rehoce sa pri tom jak dilinko, tak ja neviem,“ uviedol.

Kaliňákovu reakciu mala vyprovokovať Matovičova poznámka v pléne. „Podľa mňa Fico patrí do basy, ak sa ukáže, že hlas podobný Ficovi patrí Ficovi, a preto budem s radosťou hlasovať o zúžení imunity,“ vyhlásil Matovič. Pašerákom mal Kaliňák označiť Matoviča za informácie o dovoze tlačiarenského stroja, zlodejom za neplatenie brigádnikov. „Ak niekto neplatí študentom za roznášanie novín, je zlodej,“ vyhlásil Kaliňák.

Za plentou, kam Kaliňák Matoviča zavolal, k bitke nedošlo. Naopak, poslanci si potykali. „Vzadu to bolo o úsmevoch z jeho strany,“ poznamenal. Kaliňák podľa Matovičových slov priznal, že ho nazval pašerákom a zlodejom, ale zároveň dodal, že mu to nedokáže. Ako podotkol, vyjasnili si veci, no priateľmi sa nestali. Matovič si uvedomuje, že reakcia bola neadekvátna. Napriek tomu je presvedčený, že poslanci za Smer-SD, ktorí rokovanie opustili, si „spravili teraz aférku a myslia si, že čurák je viac ako imunita. Nie je. Keď si ju nezrušia, tak v podstate to, čo som povedal Kaliňákovi, sú všetci,“ neodpustil si. O niečo neskôr však už Kaliňákovi v pléne verejne ospravedlnil, aj keď v jeho neprítomnosti.

„Chcem vyjadriť aj za ostatných reprezentantov ostatných politických strán poľutovanie nad tým čo sa udialo v rokovacej sále,“ vyhlásil predsedajúci schôdze Pavol Hrušovský po poslaneckom grémiu, ktoré po incidente zvolali. „Mrzí nás to. S ľútosťou musím konštatovať, že to nie je úroveň, ktorá patrí do tejto sály,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu