Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zákaz automatických zbraní je protiústavný, tvrdí Legis Telum

Predseda Legis Telum Ľudovít Miklánek
Predseda Legis Telum Ľudovít Miklánek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Chystaný zákaz vlastníctva automatických zbraní, ktorý presadzuje ministerstvo vnútra po masakre v Devínskej Novej Vsi, vyvolal odpor medzi držiteľmi zbrojného preukazu. Občianske združenie Legis Telum zastupujúce tisícky majiteľov zbraní, dnes návrh novely zákona označilo za protiústavný, keďže nepočíta s odškodnením vlastníkov. Tvrdilo, že zmeny sa budú vzťahovať na 60 percent zbraní na Slovensku. Voči novele podalo hromadnú pripomienku.

Sprísnenie zákona predložilo do pripomienkového konania ministerstvo po tom, čo strelec v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves zastrelil samopalom sedem ľudí a potom zbraň obrátil proti sebe. Vrah sa angažoval aj v klube športovej streľby. Jeho motív nie je dodnes známy, špekulovalo sa o susedských sporoch.

Útočník si zbraň zaobstaral zrejme legálne, súčasná legislatíva totiž výnimočne povoľuje držať prerobené automatické zbrane, ak sú upravené na streľbu jednotlivými ranami. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) však naznačil, že muž si ju pravdepodobne nedovolene prerobil na paľbu v dávkach.

Z navrhovanej úpravy vyplýva, že majitelia samočinnej alebo samonabíjacej zbrane by mali do konca júna budúceho roku zbrane previesť na "oprávneného držiteľa", zabezpečiť ich zničenie, znehodnotenie alebo ich odovzdať polícii. "Majiteľ tým, že odovzdá zbraň na policajnom útvare, nemá žiadnym spôsobom umožnený prístup ku svojmu majetku, čiže je to to isté ako vyvlastnenie," povedal dnes novinárom člen predstavenstva Legis Telum Daniel Tureček. Polícia navyše podľa neho nie je schopná desaťtisíce zbraní správne uskladniť. Kto by mal byť oprávnený držiteľ, sa podľa Turečka nevie.

Najväčšie škody však vraj utrpia zberatelia. "Prídu o majetok. Tie exponáty budú nenahraditeľne poškodené. Bavíme sa rádovo v desiatkach tisíc eur až státisícov eur," tvrdil Tureček.

Na Slovensku bolo evidovaných ku koncu minulého roka 239 311 strelných zbraní, v súčasnosti je ich zhruba 250 tisíc. Definícia novely zákona zasiahne podľa združenia 60 percent z nich, keďže v legislatívnej úprave sa navrhuje zakázať tiež zbrane, ktoré majú podobný vzhľad ako samočinné zbrane. "Takáto bezbrehá formulácia vlastne umožňuje patričným orgánom si zadefinovať do tejto kategórie ľubovoľnú zbraň, pretože podobnosť je vec veľmi subjektívna," poznamenal predseda predstavenstva Legis Telum Ľudovít Miklánek, podľa ktorého sa pripravovaný zákon dotkne aj všetkých moderných pištolí.

V prípade, že legislatívnu úpravu schváli vláda aj parlament, hrozí tiež vraj na Slovensku aj zánik olympijskej disciplíny - rýchlopalná pištoľ. "Pretože zbrane, ktoré sa pri tom používajú, tiež spadajú pod túto novelu," poznamenal Tureček.

Združenie tiež kritizuje snahu zaviesť povinné psychologické testy pre držiteľov zbrojných preukazov. Psychologické vyšetrenia sa vykonávali do roku 1995, neskôr ich však ministerstvo vnútra zrušilo. "Na to, aby skutočne bol posúdený stav žiadateľa o zbrojný preukaz, by bolo treba nie psychologický test, ale klinické vyšetrenie," dodal Tureček.

Občianske združenie podalo k pripravovanému zákonu hromadnú pripomienku, ku ktorej sa pripojilo asi sedemtisíc ľudí. "V našom štáte došlo k zlyhaniu jednotlivca, ale momentálne sa tu začína uplatňovať princíp kolektívnej viny," poznamenal Tureček, podľa ktorého navyše nebolo skončené vyšetrovanie streľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu