Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

So strelcom nikdy neboli problémy, tvrdí zranený policajt

Zranený policajt Karol
Zranený policajt Karol (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ťažko zranený policajt z Devínskej Novej Vsi tvrdí, že za jeho 3,5-ročnej služby neboli so strelcom nikdy žiadne problémy. Pripustil však, že v minulosti, kým ešte na tom mieste neslúžil, boli problémy v susedských vzťahoch, ktoré mala rodina obetí.

Policajt, ktorého agentúry identifikovali len pod menom Karol, bol na mieste streľby prvý spolu s dvojčlennou hliadkou, v ktorej bol policajt a policajtka. Ako začuli hlásenie vo vysielačke vyrazili k strelcovi.

„Pravdepodobne nás zbadal – on nás musel vidieť, ako prichádzame na miesto činu. Hliadka bola v motorovom vozidle a ja som utekal pešo z oddelenia. Určite ma aj začul, nakoľko som použil výzvy, keďže tam boli nezúčastnené osoby. Jedna pani nastupovala do služobného motorového vozidla, poskytovali sme tam základnú pomoc," uviedol.

Na páchateľa vystreliť nestihol a myslí si, že ho trafila odrazená strela. „Jedine, čo som stihol voči nemu vykonať, bolo obtiahnuť zbraň. Pokúšal som sa zamieriť, ale bohužiaľ, guľky už lietali vedľa mňa – snažil som sa zaľahnúť. Bol som síce v úkryte pod balkónmi, takže on ma nemohol vidieť, ale strieľal. Pravdepodobne ma zasiahla odrazená rana z balkóna – betónového stĺpa,“ opísal situáciu. Podľa neho išlo odhadom asi o päť až šesť rán, ktoré strelec na neho rýchlo za sebou vystrelil. Aj keď to považuje za najhorší zážitok z policajnej služby, je rozhodnutý vrátiť sa k svojej práci.

Z nemocnice by sa mohol dostať už v pondelok, liečba by mala trvať štyri až šesť týždňov. „Prognóza jeho zdravotného stavu po zranení je dobrá, bez pooperačných komplikácií, do budúcnosti by malo byť všetko v poriadku," uviedol primár oddelenia Štefan Zmeko. Policajtovi rekonštruovali mäkké tkanivá v strelnom kanáli. Keďže mal aj zlomeninu lícnej kosti, museli mu tam vložiť titánovú dlahu.

Policajta so zranenou hlavou teraz čaká povýšenie a finančná odmena. „Jeho včasným zásahom došlo k záchrane nevinných ľudských životov. Poskytoval prvú pomoc, snažil sa zamedziť útoku páchateľa," konštatoval v nemocnici minister Daniel Lipšic. Policajné prezídium by po analýze malo navrhnúť povýšenia a odmeny ďalších policajtov. Po pondelkovej udalosti čaká policajtov precvičovanie zásahov pri takýchto situáciách, teda napríklad proti šialenému páchateľovi napríklad na sídlisku. „Toto bola situácia nepredvídateľná a napriek tomu ju polícia v princípe zvládla,“ myslí si Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu