Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sulík odkázal Ficovi: Mám česť, ktorú ste vy už dávno stratili

Robert Fico a Richard Sulík
Robert Fico a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament poobede začal rokovať o odvolaní predsedu Národnej rady Richarda Sulíka (SaS). Opozičný Smer-SD mu vytkol viaceré prešľapy, najmä postoj k referendu, ktoré iniciovali zástupcovia SaS, ako aj napríklad prehrešky proti protokolu. Sulík je prvým vládnym politikom, ktorý po parlamentných voľbách čelí odvolávaniu.

Návrh predložil šéf Smeru-SD Robert Fico. V rozprave zopakoval staršie výhrady voči Sulíkovi. Nepáčilo sa mu, že SaS nenominovala do ústrednej volebnej komisie vlastného zástupcu. Strana pritom vyzbierala väčšinu podpisov potrebných na zvolanie plebiscitu. Kritizoval aj listy, v ktorých sa Sulík obrátil na starostov, aby vyzvali ľudí k účasti na referendum. Listy poslal prostredníctvom podateľne snemovne.

"Predseda (...) svojím správaním zasadil referendu na Slovensku smrtiaci úder," vyhlásil Fico. Tvrdil, že Sulík zneužil jeho meno, keďže zverejnil informáciu, že sa na referende zúčastní aj Fico. Za toto sa mu Sulík ospravedlnil, ostatné výčitky však odmietol. "Ja mám to, čo ste vy už dávno stratili, pán Fico, ja mám česť," uviedol.

Rozruch do diskusie vniesla podpredsedníčka SNS Anna Belousovová a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, ktorý šéfovi parlamentu pripomenul rozhodovanie o kontroverznej soche Svätopluka na Bratislavskom hrade. Poznamenal, že ak bude socha odstránená, tak to bude ďalší dôvod na odstránenie Sulíka "z hradného vrchu". Odborná komisia nedávno Sulíkovi odporučila sochu presunúť z nádvoria na iné miesto. Belousovová po ostrej kritike vyhlásila, že poslanci opozičnej SNS budú hlasovať za odvolanie.

Pokusy opozície odvolať niektorého člena vlády boli vo veľkej väčšine prípadov v minulosti neúspešné. Sulík zrejme hlasovaniu tiež odolá, keďže Smer-SD nemá na odvolanie šéfa snemovne dostatok hlasov. Na zosadenie z funkcie je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov; Smer-SD má v 150-člennom parlamente 62 zákonodarcov a SNS zastupujú deviati poslanci.

Poslanci dnes pre návrh odvolať Sulíka prerušili septembrovú schôdzu, na ktorej mali napríklad rozhodnúť o novele zákona o službách zamestnanosti či návrhu novely zákona o hazardných hrách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu