Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

K 1. septembru zanikne 122 škôl, 40 nových pribudne

BRATISLAVA - K 1. septembru tohto roka by malo zaniknúť 122 škôl. Z tohto počtu je 78 materských škôl, 25 základných škôl a 19 stredných škôl. Naopak, pribudne 40 nových.

Z nich bude 20 neštátnych - 15 súkromných a päť cirkevných. Príde aj k zlúčeniu niektorých škôl. Podľa tlačovej tajomníčky MŠ SR Kataríny Hamerlovej spojených by malo byť od nového školského roka 112 škôl. Najvýraznejšiu racionalizáciu zaznamenala sieť škôl a školských zariadení na Slovensku v uplynulom roku, keď sa začala reforma financovania regionálneho školstva. Vzhľadom k novému normatívnemu systému financovania počet škôl v uplynulom školskom roku klesol o 256 a takmer 500 sa spojilo.

Podľa správy o hospodárení škôl a školských zariadení spadalo k 31. decembru 2004 približne 60 percent škôl pod obce, 22 percent pod vyššie územné celky a krajské školské úrady mali desať percent škôl. Súkromných zriaďovateľov malo 3,6 percenta a cirkevných zriaďovateľov päť percent škôl. Pri súkromných školách zaznamenalo ministerstvo školstva iba mierny nárast počtu žiakov v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom, keď súkromné školy navštevovalo 2,79 percenta z celkového počtu žiakov. Cirkevné školy navštevovalo v minulom školskom roku päť percent žiakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu