Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prokuratúra odmietla sťažnosť Fica za nahrávku o financovaní

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Prokuratúra odmietla trestné oznámenie šéfa opozičného Smeru-SD a bývalého premiéra Roberta Fica za zverejnenie nahrávky, ktorá mala poukazovať na sporné financovanie strany v minulosti.

Informovala o tom televízia TA3. Nahrávku dva dni pred júnovými parlamentnými voľbami zverejnil ako prvý internetový portál Sme.sk, hlas podobný Ficovmu na nej hovorí o získavaní desiatok miliónov korún pre jeho stranu. Fico označil nahrávku za podvrh.

Nahrávka mala vzniknúť ešte pred rokom 2002, pričom Smer vznikol v závere roka 1999. Zvukový záznam zachytil vyjadrenia, v ktorých muž s hlasom podobnému Ficovi hovorí o získavaní sponzorov pre stranu. Už skôr upozornil bývalý poslanec Smeru Bohumil Hanzel na to, že strana vraj v minulosti nepriznala v účtovníctve všetky príspevky svojich sponzorov.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že zverejnenú nahrávku nemožno považovať za ohováranie, pretože nikto jednoznačne netvrdil, že ide o Ficov hlas. "Médiá aj všetci, čo sa k tomu vyjadrovali, nepovedali, že je to nahrávka, ktorá by bola identická s pánom premiérom," povedal TA3 Trnka. Zvukový záznam by mal byť použitý pri ďalšom vyšetrovaní údajného sporného financovania strany.

Kritike za údajné "pranie špinavých peňazí" čelila aj najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS. Fico začiatkom roka slovne zaútočil na vtedajšiu opozičnú stranu, že bola zapojená do podozrivých prevodov peňazí cez spoločnosti v daňových rajoch v zahraničí.

Hoci Smer-SD parlamentné voľby napokon vyhral, väčšinu v parlamente získali jeho oponenti na čele s SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu