Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mečiar zostáva lídrom HZDS, strana však hľadá nového

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

NITRA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar zostáva napriek prehratým voľbám na čele strany, no pre ďalšie voľby o štyri roky hľadá strana nového lídra. Novinárom to povedal Mečiar po zasadnutí Republikového predstavenstva.

Niektoré médiá špekulovali po júnových voľbách o skorom Mečiarovom odstúpení, pred dnešným rokovaním však strana odmietla úvahy, že by sa v Nitre mohlo rozhodovať aj o prípadnom odchode dlhoročného predsedu.

ĽS-HZDS získala v júnových parlamentných voľbách 4,32 percenta voličských hlasov. Prvýkrát od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 tak ostala pred bránou parlamentu, pretože nedosiahla potrebné minimum piatich percent na vstup do Národnej rady.

"Predseda strany zostáva predsedom a zároveň strana hľadá lídra, pričom tento proces musí byť dokončený do 2,5 roka," povedal dnes Mečiar. Nový líder by mal neskôr prevziať aj post predsedu strany. Malo by ísť o novú tvár, no Mečiar, ktorý vedie stranu už 19 rokov, zatiaľ o svojom nástupcovi jasno nemá. Napríklad v roku 2006 mal byť volebným lídrom Viliam Veteška, ktorý v roku 2009 podľahol rakovine. Napokon však tento post prevzal samotný Mečiar.

Jednu z príčin volebného neúspechu ĽS-HZDS vidí jej predseda v niekdajšom koaličnom partnerovi a v súčasnosti lídrovi opozície - Smere-SD Roberta Fica. Preferencie ĽS-HZDS sa síce začali prepadať už dávnejšie, podľa skorších vyjadrení expertov však pozíciu Mečiarovej strany vo veľkej miere oslaboval práve Smer-SD. Šéf ĽS-HZDS dnes tvrdil, že jeho strana sa mala od Fica vo väčšej miere vyčleniť, pretože voliči vraj medzi týmito stranami nerozlišovali. Ďalšou chybou malo byť to, že vedenie strany vraj včas nerozpoznalo, že "Smer je samoľúby a chce vládnuť sám".

V nedávnom období sa opakovane špekulovalo, že Mečiar by sa mohol stať čestným predsedom ĽS-HZDS. Politik to dnes odmietol. "Otázka čestného predsedu je ako kopnutie do zadku čistou topánkou, (...). Ja v tom riešenie nevidím," povedal.

Niekdajší najobľúbenejší slovenský politik čelil v minulosti kritike za spôsob, akým viedol krajinu ako premiér do roku 1998. Oponenti mu vyčítali autoritatívne spôsoby vládnutia, Slovensko sa počas Mečiarovej vlády dostalo do medzinárodnej izolácie a skomplikovalo si svoj vstup do NATO a EÚ. Kontroverzné boli jeho amnestie, ktoré údajne bránia vyšetrovaniu únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováča do cudziny.

Problémom sa Mečiar nevyhol ani vo vlastnej strane a postupne ju opustili niekdajší významní predstavitelia, ako súčasný prezident Ivan Gašparovič, bývalý minister vnútra Gustáv Krajči či župan Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu