Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Postrelený Čech zostáva v umelom spánku

Miesto nešťastia
Miesto nešťastia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čech, ktorý utrpel vážne poranenia pri pondelňajšej streľbe v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, zostáva naďalej v umelom spánku. Dnes o tom informovala hovorkyňa bratislavskej univerzitnej nemocnice Rút Geržová.

Stav ďalších pacientov sa podľa nej nezmenil. Strelec - 48-ročný Ľubomír Harman v pondelok samopalom usmrtil sedem ľudí a po zásahu od policajtov sa sám zastrelil.

"Pacient je posledným udržiavaným v umelom spánku," povedala Geržová o 33-ročnom mužovi z ostravského regiónu, ktorý pracoval na Slovensku a v mestskej časti prechodne býval. Umelý spánok pomáha vo všeobecnosti pacientom ľahšie prekonávať zranenia mozgu. Pacienti v ňom zotrvávajú podľa individuálnych potrieb, trvať môže aj viac týždňov. Muž z Česka má podľa denníka Plus 1 deň prestrelené brucho.

V zariadeniach patriacich pod univerzitnú nemocnicu zostávajú podľa hovorkyne ležať ešte ôsmi pacienti. V prípade dobrého vývoja zdravotného stavu by dvoch z nich mohli prepustiť začiatkom budúceho týždňa. Jedného zo zranených zasiahla guľka zo samopalu do kľúčnej kosti a pľúc, ďalších do brucha, končatín aj hlavy. Okrem univerzitnej nemocnice je jeden pacient hospitalizovaný aj vo vojenskej nemocnici Svätého Michala.

Celkovo v pondelok strelec poranil 15 osôb, z toho dve ošetrili lekári na mieste. Jedným zo zranených bol aj policajt, ktoré ho po čine zrejme povýšia.

Motív útočníka nie je známy. Minister vnútra Daniel Lipšic v dnešnom rozhovore pre denník Sme uviedol, že pravdepodobnou príčinou streľby boli susedské spory. Policajný prezident Jaroslav Spišiak však už vo štvrtok pripustil, že polícii sa pohnútky strelca zrejme ani nepodarí vypátrať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu