Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajný psychológ: Vrahmi môžeme byť všetci!

Pred bytovkou vrah zastrelil šiestu obeť Zobraziť galériu (6)
Pred bytovkou vrah zastrelil šiestu obeť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvé informácie o zákernom zabijakovi z Devínskej Novej Vsi môžu naznačovať, že trpel poruchou osobnosti. Pripúšťa to psychológ a súdny znalec Anton Heretik, ktorý sa zaoberá klinickou a forenznou psychológiou.

"Či páchateľ mal poruchu osobnosti, alebo trpel nejakou duševnou poruchou, nemožno spoľahlivo zodpovedať len na základe masmediálnych informácií," uviedol v reakcii na pondelkové besné strieľanie Ľubomíra Harmana (48).

Podľa Heretika sa totiž vrahom môže stať za určitých okolností každý človek. "To som napísal na obal svojej knihy o vrahoch pred vyše 10 rokmi a trvám na tom dodnes."

So slovenským súdnym znalcom sa zhoduje aj americký evolučný psychológ D. Buss, autor knihy „Vrah v nás“. Viacerí ľudia, ktorí nezamestnaného muža poznali, označili Harmana za čudáka so zvláštnymi záujmami či samotára. Fakty však hovoria aj o tom, že pochádzal z usporiadanej rodiny a v predchádzajúcich zamestnaniach sa ukazoval ako bezproblémový typ. Bol slobodný a zúčastňoval sa na streleckých súťažiach. Viaceré zbrane držal doma legálne, mal zbrojný preukaz.

"Sú ľudia, ktorí sú z hľadiska spáchania extrémnej agresie podstatne rizikovejší. Ide najmä o jedincov s poruchami osobnosti - psychopatiami, kde je to riziko šesťkrát vyššie ako u zdravých ľudí," upozornil Heretik. Masaker, pri ktorom vyhaslo osem životov, označil v našich podmienkach za zriedkavý čin. Na takéto zásahy nemôžu byť všetci policajti osobitne vycvičení a vyzbrojení. "Tomu by sa mali venovať špeciálne jednotky a ostatní policajti by sa mali venovať ochrane ostatných občanov," dodal s konštatovaním, že policajti to majú ťažké všade.

Odborník dúfa, že pondelková tragédia povedie k opätovným povinným psychologickým vyšetreniam uchádzačov o zbrojný preukaz. "Nedajú síce stopercetnú istotu odhalenia budúceho vraha, ale poslúžia ako skríning na zachytenie rizikových jedincov, najmä s poruchami osobnosti a intelektu."

Krvavý incident si s veľkou pravdepodobnosťu vyžiada aj legislatívne zmeny. Minister vnútra už avizoval, že automatické zbrane už nebudú môcť byť využívané ani na športové účely. Majú sa tiež sprísniť podmienky držania zbraní a zaviesť opakované psychotesty pre tých, ktorí legálne držia doma zbrane.

V súčasnosti je možné odobrať legálne držanú zbraň len na základe podnetu alebo podania trestného oznámenia. "Napríklad, že dotyčný ju použil na vyhrážanie, ohrozovanie, vydieranie, alebo ju iným spôsobom neprimerane použil voči iným ľuďom," uzavrel Heretik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu