Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Devínska Nová Ves stále žije pondelkovou tragédiou

Miesto streľby v Devínskej Novej Vsi
Miesto streľby v Devínskej Novej Vsi

BRATISLAVA - Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves, kde Ľubomír Harman (48) v pondelok zastrelil samopalom sedem ľudí a zranil ďalších 15 osôb, stále žije tragédiou. Otrasení ľudia si kladú otázky, prečo to vlastne urobil a chodia sa dívať na miesta, kde muž útočil a neskôr spáchal samovraždu.

Viacerí priznali, že sú ostražitejší. Ruch sa napriek tomu nezastavil - otvorené sú obchody, po uliciach sa prechádzajú desiatky ľudí. Šialený atak však stále pripomína rozstrieľaná značka ulice či farebne označené stopy po strelách na jednej z bytoviek.

"To sa nestáva každý deň, (...) psychika ľudí je narušená," povedal jeden z miestnych podnikateľov. Vo svojej firme vraj zamestnával viacerých ľudí, ktorí vyčíňanie strelca neprežili. Dlhoročný redaktor verejnoprávnej Slovenskej televízie (STV) Juraj Mravec, ktorí žije v mestskej časti okolo 20 rokov, chce o tragédii nakrútiť dokument. "Stali sme sa smutne známym miestom na celej planéte," povedal.

V Devínskej Novej Vsi, ktorá sa nachádza severozápadne od centra hlavného mesta, žije približne 17.000 ľudí. Rozdeľuje sa na starú časť s rodinnými domami a novú s panelákovým sídliskom. Muž zaútočil na sídlisku na Ulici Pavla Horova. Do prestrelky zasiahla polícia, ktorá muža smrteľne poranila. Ten následne spáchal samovraždu. Tragédiu na mieste pripomína fotografia vyvraždenej šesťčlennej rodiny, jedna z obetí pritom mala len 12 rokov. "Ako to mohol urobiť, bol tam malý chlapec," pýtala sa rozhorčene žena v staršom veku. Vyčíňanie strelca neprežila ešte jedna žena, ktorú náhodne zastrelil na jednom z balkónov okolitých bytoviek.

Pod fotografiou na ulici je niekoľko zapálených kahancov. Niektorí sa pri nich zastavujú a prežehnajú sa. Kúsok odtiaľ ešte stále leží v igelitovom vrecku zvinutá páska, ktorou polícia ohradila miesto činu. Niektorí strážcom zákona aj dnes vyčítali, že nezasiahli dostatočne rýchlo. "On si tu strieľal a oni nič nerobili," vytkla polícii mladá žena, ktorá prechádzala okolo novinového stánku. V ňom celý útok prečkala staršia pani, od útočníka pritom bola len pár metrov. O jeho vyčíňaní veľmi hovoriť nechcela, strelec zahynul asi desať metrov od stánku.

Prestrelku pod jedným z balkónov, kam polícia muža zatlačila, pripomínajú stopy po nábojoch. Na mieste, kde spáchal samovraždu, je stále vidieť kvapky krvi. Niektorí priznali, že keď budú prechádzať okolo, budú sa viac pozerať okolo seba. "Ja som viac napätý, ako v ten deň," povedal Michal Koza (76), ktorého polícia po tragédii zavolala, aby útočníka identifikoval.

Medzi panelákmi sa aj počas dnešného dopoludnia pohybovali viaceré hliadky polície. Na neďalekej základnej škole viala čierna vlajka, sviečky sa objavili aj za oknami niektorých bytov.

Masaker šokoval v pondelok celé Slovensko. Zábery z Devínskej Novej Vsi sa objavili vo väčšine svetových médií. Ani dnes však nie je známe, čo bolo motívom vyčítania nezamestnaného muža. Isté je však to, že mal záľubu v zbraniach a zúčastňoval sa streleckých súťaží. Viacerí obyvatelia mestskej časti ho popísali ako samotára. Po udalosti sa majú sprísniť pravidlá držania zbraní, vláda na štvrtok vyhlásila štátny smútok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu