Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragédia rozpútala diskusie o zákaze zbraní

Strelec mal podľa polície zbrane legálne
Strelec mal podľa polície zbrane legálne (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zakázať strelné zbrane úplne alebo naopak uvoľniť zákon, aby sa mohol každý občan Slovenska brániť so zbraňou v ruke. Aj takéto názory sa objavili po pondeľňajšom vyčíňaní strelca v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Osem mŕtvych a 15 zranených rozpútalo na internetových portáloch polemiku o obmedzení či dokonca zákaze držania zbraní. Väčšia časť diskutujúcich však ďalšie obmedzovanie odmietla.

Strelec mal podľa krajského riaditeľstva polície v Bratislave všetky zbrane vrátane samopalu legálne. Policajný prezident Jaroslav Spišiak naopak v pondelok pôvodne tvrdil, že samopal nemôže nikto vlastniť oficiálne.

Zo v súčasnosti platného zákona vyplýva, že občan môže mať doma samopal, musí však byť upravený tak, aby mohol strieľať iba jednotlivé strely a nie dávky. Takéto zbrane sa však dajú prerobiť, aby boli plne funkčné. Výnimku zo zákazu vlastniť funkčné samočinné zbrane môže v určitých prípadoch, napríklad pre zberateľov či výrobcov, udeliť ministerstvo vnútra.

"Keby si mohli ľudia legálne kúpiť zbraň, tak tých strelcov svojpomocne zlikvidujú, nepotrebujú na to ani políciu," okomentoval správu o hromadnej vražde na internetovom portáli Pravda.sk jeden z diskutujúcich. Podľa ďalších príspevkov však zbrane problémy nevyriešia a malo by sa naopak diskutovať o ich zákaze.

Viacerí ľudia upozornili, že nie je problém zbrane kúpiť nelegálne a ďalšie sprísnenie podmienok na ich držanie by sa minulo účinkom. Za držanie neprihlásenej zbrane hrozí v súčasnosti väzenie na tri až osem rokov. Na Slovensku bolo evidovaných ku koncu minulého roka 239.311 strelných zbraní.

V ponuke sú na čiernom trhu aj funkčné samopaly. Tri plne automatické zbrane napríklad odkúpili od skupiny priekupníkov vlani v apríli policajní agenti v Šahách. Po zadržaní gangu našli pri domových prehliadkach aj ďalší funkčný samopal.

Či sa po tragédii v Bratislave bude meniť aj zákon o zbraniach a strelive, ministerstvo vnútra neuviedlo. Naposledy sa podmienky pre držanie a používanie zbraní sprísňovali koncom júla. Vtedy však išlo najmä o úpravu používania a nosenia paintballových a airsoftových zbraní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu