Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MH: Ropovod do Rakúska má štyri navrhované trasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ropovodné spojenie medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom by malo viesť jednou zo štyroch zvažovaných trás. Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS), detaily neuviedol. Nová vláda už skôr odmietla stavbu ropovodu cez Žitný ostrov, ktorý je zásobárňou pitnej vody.

Slovensko je v súčasnosti závislé od dovozu ropy z Ruska, nový ropovod by mal zabezpečiť jej prísun aj z iných zdrojov. Plán postaviť asi 60 kilometrov potrubia medzi rafinériami Slovnaft a OMW je známy už niekoľko rokov. Na Slovensku je potrebné postaviť zhruba desať kilometrov potrubia, v Rakúsku asi 50 kilometrov.

Vlna kritiky sa voči zámeru zdvihla najmä v závere pôsobenia predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD), keď sa údajne plánovala trasa cez Žitný ostrov. Proti tomuto zámeru sa postavilo občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov, v petícii odmietavé stanovisko podporilo 50.000 ľudí.

"V súčasnosti existujú štyri alternatívne trasy ropovodu smerom do Rakúska," povedal Miškov. S vedením štátneho prepravcu ropy Transpetrol, ktorý potrubie vybuduje, chce minister vybrať jednu definitívnu. Podrobnosti majú oznámiť v krátkom čase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu