Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Proti ropovodu cez Žitný ostrov sa postavilo 50 tisíc ľudí

Zástupcovia združenia odovzdali petičné hárky
Zástupcovia združenia odovzdali petičné hárky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Proti zámeru vybudovať ropovodné spojenie medzi Slovenskom a Rakúskom cez územie Žitného ostrova sa v petícii postavilo 50 tisíc ľudí. Tvrdia to aktivisti, ktorí petičnú akciu organizovali a dnes hárky odovzdali na ministerstve pôdohospodárstva. Očakávajú, že vyzbierané podpisy prispejú k tomu, aby sa trasa cez lokalitu medzi Dunajom a jeho ramenom - Malým Dunajom definitívne zamietla.

Plán postaviť asi 60-kilometrový ropovod medzi rafinériami Slovnaft a OMW vo Schwechate je známy už niekoľko rokov. Vlna kritiky sa voči nemu zdvihla najmä v závere pôsobenia predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD), bol by vraj rizikom pre výdatné zdroje pitnej vody medzi Dunajom a Malým Dunajom.

Projekt plánuje štátom kontrolovaná spoločnosť Transpetrol. Jej zástupcovia v minulosti namietali, že o trase potrubia sa ešte nerozhodlo a výhrady proti uloženiu ropovodu v lokalite Žitného ostrova sú predčasné.

Predstaviteľ združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov Miroslav Dragun, ktorý dnes odovzdal petičné hárky, však pred novinármi vyjadrenia Transpetrolu spochybňoval. Zástupcovia spoločnosti boli podľa neho zapojení do aktivít rakúskej strany, pričom podľa skorších informácií v susednej krajine už vykúpili pozemky práve na území susediacom so Žitným ostrovom. "Požiadali sme pána ministra, aby inicioval na vláde odvolanie zástupcov Transpetrolu," povedal Dragun po stretnutí s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom (Most-Híd). Dragun tvrdil, že predstavitelia spoločnosti zavádzali verejnosť vo vyhláseniach, že nemajú informácie o dianí v Rakúsku.

Proti budovaniu ropovodu cez Žitný ostrov je podľa Simona aj súčasná vláda Ivety Radičovej (SDK-DS), zahrnula to tiež do svojho programového vyhlásenia. O projekte a prípadnom návrh na odvolanie zástupcov Transpetrolu by mal rozhodnúť minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), povedal Simon.

V minulosti aktivisti bojovali petíciou proti plánom ťažiť urán na východe Slovenska. Hárky podpísalo viac ako 113.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu