Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Greenpeace opäť protestoval proti ropovodu cez Žitný ostrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Greenpeace zorganizovala ďalší protest proti zámerom postaviť ropovod cez Žitný ostrov. Po tom, ako v apríli aktivisti vylievali v Bratislave na maketu územia tekutinu podobnú rope, dnes na možnej trase potrubia odhalili transparent s nápisom: Zastavte ropovod cez Žitný ostrov!

Nový ropovod by mal spojiť Slovensko so susedným Rakúskom. Diskusie o jeho trase trvajú už niekoľko rokov. Jednou z možností je vedenie potrubia cez Žitný ostrov, teda územie, ktoré sa nachádza medzi Dunajom a jeho ramenom - Malým Dunajom. Lokalita je bohatá na zdroje pitnej vody, ropovod by navyše zasiahol aj chránené územia.

"Chceme počuť, že sa táto trasa nebude realizovať," povedala koordinátorka kampane Greenpeace proti ropovodu Kateřina Věntusová. Stavba by podľa nej bola príliš nebezpečná, pretože v prípade havárie by vraj nebolo možné zabrániť znečisteniu vôd. Na pravom brehu Dunaja, v mieste, kadiaľ by potrubie mohlo viesť, aktivisti postavili transparent s veľkosťou asi päť krát pätnásť metrov.

Ropovod by bol podľa Věntusovej pre Žitný ostrov väčšie riziko než čerpacie stanice či automobilová doprava, ktorá cez územie jazdí. Pôdne podložie lokality je také špecifické, že záchranári by v prípade potreby nedokázali únik ropy zastaviť, tvrdila. Ministerstvo hospodárstva aj ním kontrolovaná spoločnosť Transpetrol v minulosti opakovane namietali, že o definitívnej trase potrubia sa ešte nerozhodlo.

Ropovodné spojenie s Rakúskom by malo obidvom krajinám zlepšiť prístup k strategickej surovine. Slovensko by získalo prístup k dodávkam prichádzajúcim od Jadranského mora, Rakúsko zase k rope pritekajúcej cez ropovod Družba z Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu