Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Strany po voľbách väčší záujem o členstvo až na SaS nepocítili

Jozef Mihál
Jozef Mihál

BRATISLAVA - Politické strany po júnových parlamentných voľbách výrazne vyšší záujem o členstvo nezaznamenali. Výnimkou je vládna Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej zrejme aj vďaka dobrému volebnému výsledku stúpol počet žiadateľov o členstvo o zhruba 30 percent.

Na rozdiel od SaS výrazný nárast záujmu o členstvo po voľbách nezaregistrovala ďalšia vládna strana a zároveň nováčik v parlamente - Most-Híd. K strane sa hlási podľa hovorkyne Nory Czuczorovej v súčasnosti zhruba 3000 ľudí. "Stanovy strany určujú, že každý záujemca o členstvo v strane je jeden rok po podaní prihlášky podporným členom a až po uplynutí tohto obdobia je prijatý príslušným orgánom strany za riadneho člena, takže väčšina členov momentálne je podporným členom strany," dodala.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár minulý týždeň spomenul, že do jeho strany sa hlásia viacerí bývalí členovia SMK. SMK v júnovom hlasovaní prepadla a so ziskom 4,33 percenta sa po prvý raz od svojho vzniku nedostala do snemovne. Podľa hovorkyne SMK Evy Dunajskej však výraznejší odliv strana nezaznamenala. "O uchádzaní o členstvo v Moste nemáme žiadne informácie (...). Nedá sa vylúčiť, že tí, ktorí sa uchádzajú o miesta v štátnej správe, sa budú snažiť takýmto spôsobom získať výhody," poznamenala.

Medzi Mostom-Híd a SMK panuje rivalita, keďže obe strany zastupujú aj záujmy polmiliónovej maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku.

Koaličné KDH zaznamenalo podľa svojho hovorcu Mateja Kováča nárast počtu členov pred i po voľbách. KDH patrí spolu s vládnou SDKÚ-DS a opozičným Smerom-SD medzi najväčšie strany na Slovensku. "KDH malo ku koncu minulého roka 14.645 členov," dodal Kováč. SDKÚ-DS ani Smer-SD na otázky o vývoji počtu členov neodpovedali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu