Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Radičová kritizuje SaS: Nonsens a absurdita

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) ostro skritizovala druhú najsilnejšiu koaličnú stranu SaS za to, že si niektorí jej politici založili firmu Liberálny dom. Podľa viacerých médií bude na túto firmu napísané nové sídlo strany, kde by si mohli prenajímať kancelárie aj poslanci SaS.

Radičová to prostredníctvom svojho hovorcu Rada Baťa označila za absurdné. Šéf liberálov Richard Sulík oponoval, že financovanie budúceho sídla strany je korektné. Zároveň však pripustil, že SaS zriadenie poslaneckých kancelárií v budove ešte zváži.

"Poslanci všetkých politických strán majú kancelárie priamo pri parlamente," podotkla Radičová v tlačovej správe. Na prenájom ďalších kancelárií dostávajú zákonodarcovia od štátu mesačne necelých 900 eur. "Považujem za úplný nonsens a absurditu, aby títo poslanci používali peniaze daňovníkov na uhrádzanie ďalšej kancelárie v Bratislave," upozornila.

Svoj kritický názor potvrdila aj po tom, čo sa poobede stretla so Sulíkom. "Pokiaľ sú kancelárie v Bratislave, tak nevidím dôvod, aby boli dvojmo v Bratislave," povedala novinárom. Bratislava bola aj v minulom volebnom období mestom s najvyšším počtom prenajatých poslaneckých kancelárií.

Sulík potvrdil, že šestnásti členovia SaS založili spoločnosť, do ktorej vložili 1,3 milióna eur. Firma vraj kúpi budovu na Priemyselnej ulici v Bratislave a priestory následne prenajme strane za "regulérne trhové ceny". "Pôvodne tento Liberálny dom mala kúpiť SaS. K tomuto nedošlo preto, lebo zo štátneho rozpočtu dostaneme o štvrtinu menej ako sme pôvodne mali dostať, čo v našom prípade je vyše jeden milión eur," zdôvodnil prenájom predseda parlamentu. Zdôraznil, že strana je financovaná výlučne z "oficiálnych peňazí" a na kúpu objektu preto nemá ďalšie zdroje. V budove by podľa neho mali sídliť aj ďalšie liberálne inštitúcie; časť priestorov plánovali v prípade záujmu prenajať poslancom na kancelárie.

Sulík však pripustil, že prenájom poslaneckých kancelárii zvážia. "Tí poslanci tam kancelárie mať nebudú alebo ich tam budú mať bez toho, aby ich Národná rada platila," poznamenal. Razantná reakcia predsedníčky vlády ho vraj prekvapila. "Pani premiérke Radičovej odporúčam starať sa o financovanie SDKÚ-DS, kde teda je oveľa viac otáznikov ako čisté transparentné financovanie Liberálneho domu," dodal. Denník Pravda napísal, že založením spoločnosti členovia SaS zákon neporušili. Hospodárenie firmy však nebude podliehať verejnej kontrole.

Na prípad upozornil denník Sme, podľa ktorého si mali zisk z prenájmov rozdeliť členovia strany podľa toho, akú sumu do firmy vložili. "Je neprijateľné, aby majitelia tohto domu mali príjem či zisk z peňazí daňovníkov, ktoré prináležia SaS za volebný výsledok. Nemôžu si takto prelievať verejné zdroje," tvrdila Radičová. Politické strany sú totiž financované zo štátneho rozpočtu a darov.

Médiá a občianski aktivisti už v minulosti kritizovali viaceré podozrivé prenájmy poslaneckých kancelárií. Napríklad poslanci vládneho Smeru-SD si podľa zistení Aliancie Fair-play v minulom roku prenajímali kancelárie v straníckej budove v širšom centre Bratislavy. Parlament za ne platil Agentúre Smer. V každej zo strán bývalého parlamentu, teda v Smere-SD, SDKÚ-DS, SMK, KDH, ĽS-HZDS a SNS, sa tiež našli poslanci, ktorí si kancelárie prenajímali od ľudí blízkych strane či priamo im.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu