Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

SaS nebude mať kancelárie v Liberálnom dome

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA- Koaličná strana SaS odkúpi od svojich členov podiely vo firme Liberálny dom, na ktorú má byť napísané jej nové sídlo. Novinárom to dnes povedal predseda strany Richard Sulík.

Pôvodne mala spoločnosť ponúknuť priestory budovy v Bratislave aj na zriadenie kancelárií pre poslancov SaS, tie však v nej napokon nebudú. Pôvodný zámer SaS ostro kritizovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Do spoločnosti Liberálny dom vložilo 16 členov SaS celkovo 1,28 milióna eur. "Liberálny dom, s. r. o. bude vlastniť výlučne SaS," vyhlásil Sulík. Strana ich podiely odkúpi za peniaze zo štátneho príspevku, zvyšnú časť potrebnú na obstaranie budovy si požičia, dodal.

Liberálny dom mal pôvodne slúžiť aj na zriadenie poslaneckých kancelárií pre členov SaS, za čo stranu kritizovala Radičová. Poslanci parlamentu majú k dispozícii kancelárie pri Národnej rade, na prenájom ďalších priestorov dostávajú od štátu mesačne necelých 900 eur. "Poslanci za SaS nebudú mať na území Bratislavy vôbec žiadne poslanecké kancelárie financované z tohto príspevku," tvrdil Sulík. V Liberálnom dome však budú môcť využívať priestory, ktoré im budú slúžiť napríklad na stretávanie sa s občanmi v období medzi schôdzami parlamentu.

SaS podľa Sulíka po dohode s Radičovou navrhne zmenu zákona tak, aby si poslanci Národnej rady nemohli prenajímať kancelárie v hlavnom meste. Bratislava bola aj v minulom volebnom období mestom s najvyšším počtom prenajatých poslaneckých kancelárií.

V budove na Priemyselnej ulici by mali sídliť aj ďalšie liberálne inštitúcie. Pôvodne ju mala odkúpiť strana SaS. Tá však na transakciu údajne nemá dostatok peňazí, keďže od štátu dostala o štvrtinu nižší príspevok. Suma, ktorá sa odvíja od volebného výsledku, bola stranám tento rok krátená o časť určenú na odstraňovanie následkov povodní.

Médiá a občianski aktivisti už v minulosti kritizovali viaceré podozrivé prenájmy poslaneckých kancelárií. Napríklad poslanci vládneho Smeru-SD si podľa zistení Aliancie Fair-play v minulom roku prenajímali kancelárie v straníckej budove v širšom centre Bratislavy. Parlament za ne platil Agentúre Smer. V každej zo strán bývalého parlamentu, teda v Smere-SD, SDKÚ-DS, SMK, KDH, ĽS-HZDS a SNS, sa tiež našli poslanci, ktorí si kancelárie prenajímali od ľudí blízkych strane či priamo im.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu