Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vládna SaS spustí kampaň, aby prišli ľudia na referendum

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) chystá kampaň, ktorá by podľa nej mala Slovákov pritiahnuť k septembrovému referendu. Novinárom to dnes povedal šéf strany Richard Sulík. Plebicit, v ktorom sa občania o mesiac vyjadria napríklad k zníženiu počtu poslancov parlamentu či obmedzeniu ich imunity, iniciovala petičná akcia s podporou SaS. Doteraz žiadne strany kampaň nerozbehli.

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Na tejto podmienke až na jednu výnimku stroskotali všetky doterajšie plebiscity.

"Stačí tým ľuďom povedať, (...) teraz máte jedinečnú možnosť, musíte investovať päť alebo desať minút a máte jedinečnú možnosť proti vôli politikov im vziať imunitu," vyhlásil Sulík. Od septembra do nej podľa neho nasadia aj bilbordy. Do agitácie vraj strana investuje okolo 120.000 až 130.000 eur.

Občania budú v referende odpovedať na šesť otázok. Okrem zníženia počtu poslancov na 100 zo súčasných 150 a zúženia ich imunity sa vyjadria aj k zrušeniu koncesionárskych poplatkov pre Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas a možnosti voliť poslancov národného a Európskeho parlamentu cez internet. Posúdia tiež cenový limit pre kúpu vládnych limuzín a návrh odobrať verejným funkcionárom právo na povinné uverejnenie ich reakcie na články v tlači.

Viaceré médiá už upozornili, že vyhlásenie referenda prakticky stráca význam, pretože jeho časť sa dostala do základov programu novej stredopravej koalície. O zúžení imunity poslancov a sudcov rokoval na poslednej schôdzi aj parlament, o návrhu definitívne rozhodne v septembri. K plebiscitu sa zase vlažne postavili koaliční partneri SaS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu