Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda plánuje otvoriť vyšetrovanie únosu Kováča ml.

MIchal Kováč ml.
MIchal Kováč ml.

BRATISLAVA - Vláda plánuje otvoriť vyšetrovanie únosu Michala Kováča mladšieho z roku 1995. Objasneniu prípadu bránia amnestie, ktoré v minulosti udelil vtedajší premiér Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) ako zastupujúci prezident. Z únosu bola podozrivá Slovenská informačná služba (SIS).

Amnestie chce vláda zrušiť ústavným zákonom. Dnes o tom informoval hovorca KDH Martin Krajčovič. Na prijatie zákona však bude koalícia potrebovať aj hlasy opozície. Bývalý premiér, dnes šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v 90. rokoch ako zastupujúci prezident omilostil údajných aktérov únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho.

Objasnenie únosu by vraj malo pomôcť aj pri vyšetrovaní vraždy Róberta Remiáša. Mladý policajt zomrel v roku 1996, keď v jeho aute vybuchol nástražný systém. Remiáš údajne zabezpečoval spojenie s bývalým pracovníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý sa skrýval v zahraničí.

Fegyveres vypovedal, že za únosom prezidentovho syna do Rakúska stála práve SIS na čele s vtedajším riaditeľom Ivanom Lexom. Tajné služby chceli vraj prezidenta zdiskreditovať, pretože ostro kritizoval Mečiarovu vládu. Zrušenie kontroverzných amnestií by malo byť podľa KDH aj súčasťou preambuly programového vyhlásenia.

Na prijatie ústavného zákona je potrebný súhlas najmenej 90 poslancov zo 150-členného parlamentu. Koalícia disponuje 79 hlasmi. Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD však v minulosti počas spoločnej koalície s ĽS-HZDS a SNS Mečiarovi kontroverzné amnestie po koaličných sporoch údajne vytkla. ĽS-HZDS sa po júnových parlamentných voľbách nedostala do parlamentu a jej predseda sa odvtedy novinárom vyhýba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu