Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kováč je stále v nemocnici, jubileum oslávi až doma

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý slovenský prezident Michal Kováč, ktorý sa dnes dožíva 80 rokov, odloží oslavy jubilea na neskôr. Už niekoľko týždňov totiž leží na nemocničnom lôžku.

Dnes to povedala Kováčova asistentka Anna Ďurišová. Z bratislavských Kramárov by ho mali prepustiť zrejme na budúci týždeň, informovala hovorkyňa bratislavskej Univerzitnej nemocnice Rút Geržová. Kováčovi zaželali zdravie v blahoprajných listoch prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

"Nič sa neplánuje, až keď pána prezidenta pustia domov," povedala o oslavách Ďurišová. Hoci si podľa Geržovej bývalá hlavu štátu neželá, aby ho niekto počas hospitalizácie vyrušoval, cestu k nemu si v dnešný deň viacerí jeho blízki zrejme nájdu. "Určite tam má nejaké návštevy, čo som hlboko presvedčená, že áno," tvrdila Ďurišová.

Gašparovič podľa prezidentskej kancelárie v liste exprezidentovi vyjadril presvedčenie, že Kováčove zdravotné ťažkosti sú len dočasné a niekdajšej hlave štátu sa ich podarí prekonať. "Želám Vám, Vaša Excelencia, do ďalších rokov všetko najlepšie, najmä dobré zdravie, aby ste sa mohli venovať práci vo vašej nadácii," poznamenal Gašparovič.

Kováčovi tiež poďakoval za jeho politickú angažovanosť po roku 1989 a za pôsobenie v prezidentskej funkcii. V tomto období však boli vzťahy medzi oboma politikmi napäté. Média v minulosti opakovane upozornili, že v roku 1996 počastoval Kováča vtedajší šéf parlamentu a člen Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Gašparovič hrubou nadávkou.

Pevné zdravie zaželala Kováčovi tiež Radičová, ktorá pripomenula i jeho úlohu pri vzniku samostatného Slovenska. "Počas Vášho pôsobenia na tomto významnom a zodpovednom poste ste prejavili dostatok nadhľadu aj vnútornej energie, vedeli ste sa sústrediť na to podstatné, a najmä na budúcnosť Slovenskej republiky," dodala premiérka.

Kováča hospitalizovali po tom, čo 12. júla v čase veľkých horúčav odpadol v centre mesta. Najskôr ležal v bratislavskej Nemocnici sv. Michala, neskôr bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti na Kramároch.

Kováč, ktorý sa stal prvou hlavou samostatného Slovenska po rozpade spoločného štátu Čechov a Slovákov v roku 1993, už dlhší čas trpí syndrómami Parkinsonovej choroby. Toto ochorenie sa prejavuje trasením prstov a neskôr celých končatín či strnulosťou svalov.

Do prezidentského úradu bol zvolený 15. februára 1993 ako kandidát HZDS a zostal v ňom do 2. marca 1998. Jeho funkčné obdobie poznamenali časté názorové strety s vtedajším premiéram Vladimírom Mečiarom. Známa je kauza únosu exprezidentovho syna Michala v roku 1995, z ktorého bola podozrivá Slovenská informačná služba.

Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša pri Humennom. V roku 1954 absolvoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Pôsobil niekoľko rokov okrem iného na rôznych postoch v Štátnej banke Československej a krátko aj v Živnostenskej banke v Londýne. Do vysokej politiky vstúpil po novembri 1989. Ako minister financií bol členom prvej ponovembrovej slovenskej vlády, túto funkciu zastával do mája 1991. Od júna 1992 do decembra toho istého roku bol predsedom Federálneho zhromaždenia ČSFR. V roku 1999 sa z vysokej politiky stiahol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu