Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Voda na hornej Nitre ustúpila, dvaja nezvestní!

V Prievidzi voda zaliala cesty aj domy Zobraziť galériu (11)
V Prievidzi voda zaliala cesty aj domy

HANDLOVÁ - Situácia na hornej Nitre sa po víkendových povodniach dnes upokojila, viaceré mestá a obce začali s odstraňovaním následkov záplav. V Handlovej, ktorú povodne postihli zrejme najviac, voda zničila najmä cesty. S vodou zápasili tiež v Turci či na Považí, nedávno záplavy postihli východ krajiny. Povodňami sa bude zaoberať vláda, ministerstvo financií plánuje na záchranné práce vyčleniť 11 miliónov eur. Na hornej Nitre zomrel pri záplavách muž, dvaja ľudia zostali nezvestní.

"Noc bola pomerne kľudná, voda už je v normále. Najväčšie škody sú na komunikáciách. Miestne komunikácie sú v dezolátnom stave, sú podmyté a je tam vytrhaný asfalt," povedala ČTK hovorkyňa handlovského mestského úradu Jana Paulínyová. Mesto je podľa nej napriek tomu prejazdné, treba však jazdiť so zvýšenou opatrnosťou.

Voda sa prehnala handlovskou časťou Nová Lehota, nižšie v meste sa valila ulicami, strhávala mosty, trhala asfalt a odnášala autá. Škody zatiaľ nevyčíslili. V meste evakuovali asi tri desiatky ľudí. Podobne ako v nedeľu pomáhali Handlovčanom vojaci. "Pri čistení koryta potoka Handlovka a ulíc Handlovej od nánosov zo včerajšej prívalovej vlny pomáha už spolu 49 vojakov. K ôsmim vojakom, ktorí od skorého rána so ženijnými mechanizmami odstraňovali následky povodne, dnes predpoludním pribudlo 40 vojakov z 12. mechanizovaného práporu Nitra," poznamenal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Záplavy ustúpili tiež v Prievidzi, v ktorej postupne pokračovali práce na odstraňovaní bremien, spadnutých stromov, strhnutých lávok či nánosov bahna z miestnych komunikácií. V niektorých častiach mesta sa podľa zástupcov tamojšej radnice ešte nepodarilo obnoviť dodávky elektriny a teplej úžitkovej vody.

Po víkendových povodniach na hornej Nitre, počas ktorých pri záchrane auta prišiel v Handlovej o život muž, zostali nezvestní dvaja ľudia. "V úseku medzi železničnou stanicou Prievidza a Chrenovec pracovala skupina robotníkov na železničnom moste nad riekou Handlovka. Zlomil sa kmeň stromu a vymrštil traťového robotníka do rieky. Muž bol z Prievidze. Telo sa zatiaľ nenašlo, bola nájdená iba robotníkova vesta," spresnila hovorkyňa Železničnej polície Ľubica Zoňová. Zástupcovia krajského riaditeľstva polície v Trenčíne ČTK potvrdili, že nezvestná je i žena z Handlovej.

Povodne okrem hornej Nitry postihli tiež Martin a viacero okolitých obcí, v ktorých sa však situácia tiež zlepšila. S vodou zápasili i v Žiari nad Hronom a jeho okolí, silná búrka sa prehnala aj Žilinou. V uplynulých týždňoch ničivé záplavy zasiahli najmä východ krajiny.

Situáciou sa bude zaoberať vláda v stredu i na budúci týždeň. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) je podľa Úradu vlády v prípade potreby pripravená prerušiť dovolenku, zatiaľ je v kontakte s ministrom vnútra Danielom Lipšicom (KDH).

"Iveta Radičová zároveň rozhodla o vyčlenení zostávajúcich takmer 300.000 eur z rezervy predsedníčky vlády na opravu zničenej infraštruktúry aj pomoc poškodeným občanom. Minister vnútra premiérku informoval, že škody na komunikáciách predbežne dosiahli 133.000 eur a predpokladá sa, že budú ešte vyššie," uviedol Úrad vlády v tlačovej správe.

Voda na hornej Nitre
Zobraziť galériu (11)




Postihli záplavy vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu