Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NS SR: Predĺžili väzbu jedinému z obžalovaných v kauze pápayovci

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR dnes o rok predĺžil väzbu Richarodvi V., ktorý je obžalovaný v kauze vraždy pápayovcov, nie však priamo pre tento skutok. Za mrežami zostane minimálne do 20. júla budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca kancelárie predsedu NS SR Eva Rupcová.

Richard V., ktorý je vo väzbe od júla 2003, bude zrejme jediným zo šiestich obžalovaných, ktorý zostane vo väzbe aj počas súdneho procesu. Za mrežami je v súčasnosti ešte aj Szilárd R., tomu však 10. augusta vyprší päťročná lehota väzby a prepustia ho na slobodu. V júni sa po piatich rokoch väzby dostal z väzenia von aj jeho brat Csaba.

Podľa predsedu senátu trnavského krajského súdu by sa mohol proces v kauze najmasovejšej vraždy v histórii Slovenska začať najskôr v jeseni. Spis, ktorý je v súčasnosti na NS SR, senát podľa neho stále študuje, ide totiž o zložitú kauzu. Richard V. je spolu so Szilárdom R. stíhaný za pokus vraždy spolupáchateľstvom, pretože spolu s ďalšími páchateľmi sa 20. januára 1999 na štátnej ceste pred obcou Trstice v okrese Galanta snažili usmrtiť Norberta K. počas jazdy v osobnom motorovom vozidle. Na auto, v ktorom sa viezol spolu s ďalšími tromi mužmi, vystrelili najmenej osem striel zo samopalu typu Kalašnikov. Na následky poranení zomrel Tibor P. a ťažko zranené boli aj ďalšie osoby. Tento skutok je jedným z bodov obžaloby v kauze vraždy pápayovcov.

Kauzou najmasovejšej vraždy v histórii Slovenska, so siedmimi obžalovanými, sa súd zaoberá od septembra 2003. V apríli minulého roku NS SR vyhovel opakovaným námietkam obžalovaných Arpáda S. a Szilárda R. voči zaujatosti a vec senátu odobral. Prípad bol potom pridelený novému senátu trnavského krajského súdu. Jeho predseda Vladimír Tancer sa však cítil zaujatý, pretože v minulosti chodil na poľovačky s jedným zo zavraždených členov pápayovského gangu. NS SR jeho námietke zaujatosti vyhovel a z prípadu ho vylúčil. Vlani v septembri sa dostal na slobodu po uplynutí päťročnej väzobnej lehoty obžalovaný Arpád S, ten však v máji tohto roku tragicky zahynul pri dopravnej nehode.

Traja maskovaní muži zastrelili 25. marca 1999 v reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede desiatich mužov miestnej skupiny pápayovcov. O 19:00 vošli páchatelia do podniku a zvolali - "Všetci k zemi!". Potom začali strieľať z automatických zbraní a na mieste zabili deväť ľudí a jedného ťažko zranili. Ten približne po dvoch hodinách v miestnej nemocnici zraneniam podľahol. Medzi obeťami bol aj boss - Tibor Pápay. Masová vražda v Dunajskej Strede, pri ktorej padlo 113 výstrelov, nemá v histórii slovenskej kriminalistiky obdobu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu