Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ďalší obžalovaný v kauze vraždy pápayovcov ide na slobodu

BRATISLAVA/TRNAVA - Vo štvrtok sa dostane na slobodu ďalší z obžalovaných v kauze vraždy pápayovcov - Csaba R., ktorému v tento deň uplynie päťročná lehota väzby. Za mrežami tak z obžalovaných zostane už len Csabov brat Szilárd R., ktorému väzobná lehota skončí 10. augusta. Podľa hovorkyne trnavského krajského súdu Daniely Šramelovej, predseda senátu stále nevytýčil hlavné pojednávanie v tejto kauze. Senát spis stále študuje, uviedla.

Predseda senátu, ktorý si neželá byť menovaný, pre agentúru SITA v máji uviedol, že najskôr by sa vec mohla začať pojednávať v lete tohto roku. "Možno v júni," spresnil vtedy. Vysvetlil, že on ako predseda senátu začal prípad po prvýkrát študovať až v januári tohto roku. Spis totiž niekoľko mesiacov putoval medzi krajským súdom, Najvyšším súdom (NS) SR a ministerstvom spravodlivosti. Dôvodom bola žiadosť bývalého predsedu senátu Pavla Sládka, ktorý žiadal ministra spravodlivosti Daniela Lipšica, aby podal na NS SR sťažnosť pre porušenie zákona v súvislosti s jeho vylúčením z prerokúvania tohto prípadu. Spis istú dobu pobudol aj na disciplinárnom senáte, ktorý rozhodoval o disciplinárnom previnení sudcu Sládka v súvislosti s touto kauzou.

Senát sa navyše musel po 1. apríli tohto roku opäť zmeniť, pretože vstúpil do praxe zákon, podľa ktorého na krajských súdoch majú trestné veci pojednávať iba trojčlenné senáty zložené výlučne zo sudcov - profesionálov. Podľa súčasného predsedu senátu sa z objektívnych dôvodov nedalo zabrániť tomu, aby súdy právoplatne uzavreli tento prípad ešte pred tým, ako obžalovaným vyprší päťročná lehota väzby.

Kauzou najmasovejšej vraždy v histórii Slovenska so siedmimi obžalovanými sa súd zaoberá od septembra 2003. V apríli minulého roku NS SR vyhovel opakovaným námietkam obžalovaných Arpáda S. a Szilárda R. voči zaujatosti a vec senátu odobral. Prípad bol potom pridelený novému senátu trnavského krajského súdu.

Jeho predseda Vladimír Tancer sa však cítil zaujatý, pretože v minulosti chodil na poľovačky s jedným zo zavraždených členov pápayovského gangu. NS SR jeho námietke zaujatosti vyhovel a z prípadu ho vylúčil. Vlani v septembri sa dostal na slobodu po uplynutí päťročnej väzobnej lehoty obžalovaný Arpád S, ten však v máji tohto roku tragicky zahynul pri dopravnej nehode.

Traja maskovaní muži zastrelili 25. marca 1999 v reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede desiatich mužov miestnej skupiny pápayovcov. O 19:00 vošli páchatelia do podniku a zvolali - "Všetci k zemi!". Potom začali strieľať z automatických zbraní a na mieste zabili deväť ľudí a jedného ťažko zranili. Ten približne po dvoch hodinách v miestnej nemocnici zraneniam podľahol. Medzi obeťami bol aj boss - Tibor Pápay. Masová vražda v Dunajskej Strede, pri ktorej padlo 113 výstrelov, nemá v histórii slovenskej kriminalistiky obdobu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu