Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Radičová zotrela Fica: Smutné, nerozumie alebo nechce rozumieť súvislostiam

Robert Fico a Iveta Radičová
Robert Fico a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dnes v parlamente kritizovala opozíciu za debatu o programovom vyhlásení vlády, ktoré poslanci schválili po niekoľkodňovej diskusii. Odmietla, že by dokument určujúci hlavné priority jej kabinetu bol nedôveryhodný či predstavoval "podvod na voličoch", na čo v debate upozorňovali najmä poslanci najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD.

"Musím však konštatovať, že veľká časť rozpravy na pôde parlamentu bola bola pre mňa nie práve kultúrnym zážitkom," vyhlásila Radičová. Snemovňa by podľa nej mala byť príkladom slušnosti, kultúrnosti či vecnosti. Debata o prioritách vlády na nasledujúce štyri roky, ktorú otvorila pred týždňom práve premiérka, sa niesla v konfrontačnej atmosfére medzi koalíciou a opozíciou. V rozprave sa zástupcovia oboch táborov nevyhli slovným prestrelkám, vzájomnému osočovaniu a výčitkám.

Radičová ostro vystúpila voči expremiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). "Je pre mňa smutným poznaním, priam tragédiou, keď bývalý pán premiér nerozumie alebo nechce rozumieť súvislostiam medzi ekonomickým rastom, zamestnanosťou, korupciou, vymáhateľnosťou práva a kvalitou života občanov," tvrdila premiérka. Dodala, že je tragédiou, keď "bagetelizujeme program, ktorý chce verejný život aj podnikanie očistiť od týchto neduhov a ešte ho považujeme za smiešny". Fico minulý týždeň tvrdil, že program vlády je v rozpore s predvolebnými sľubmi a generálnym podrazom na voličoch.

Premiérka nešetrila výčitkami ani v ďalších oblastiach. "Tam, kde sa darí korupcii a kde nefungujú súdy, kde si špekulanti nájdu sto spôsobov, ako neplatiť dane, tam je dusno. A chýbajú peniaze v štátnom rozpočte," vyhlásila Radičová. Dodala, že nová vláda sa chce postaviť "čelom proti korupcii" a riešiť stav v súdnictve. Vystupovanie súčasnej a bývalej vlády prirovnala k dvom odlišných svetom.

Koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa chce zamerať popri ozdravení ekonomiky a boji s korupciou aj na zmeny v školstve, zdravotníctve či súdnictve. Plánuje aj úpravy viacerých sporných zákonov, ktoré prijal predchádzajúci Ficov kabinet. Vládny program nepočíta s radikálnymi úsporami, zásadné reformy charakteristické pre druhú vládu Mikuláša Dzurindu sa nezopakujú. Opatrnosť koalície súvisí podľa analytikov s obavami zo straty popularity medzi voličmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu